Prisma » Sănătate » Epidemia de Ebola din Africa de Vest

Epidemia de Ebola din Africa de Vest

Epidemia de Ebola din Africa de Vest a fost trecută cu vederea de comunitatea internaţională şi reprezintă acum un pericol pentru securitatea globală, spun deputaţii într-o rezoluţie votată recent. Ţările afectate se confruntă cu un colaps socio-economic, de aceea ar trebui luată în considerare intervenţia unor trupe ONU, iar accesul la tratamentele existente ar trebui accelerat, au adăugat ei.

Sunt necesare urgent fonduri, precum şi capacităţi operaţionale, inclusiv resurse umane calificate şi materiale logistice, se arată în rezoluţia adoptată de Parlament. Ar trebui avută în vedere utilizarea mijloacelor militare şi civile de apărare sub autoritatea secretarului general ONU, spun deputaţii.

Ţările se află pe marginea prăpastiei economice

Deputaţii subliniază că ţările afectate suferă deja de lipsa hranei şi a apei curate şi se confruntă cu o prăpastie economică cauzată de întreruperea comerţului, anularea zborurilor comerciale şi imposibilitatea recoltării din cauza epidemiei. Mişcările sociale, oamenii care părăsesc zonele afectate, haosul sunt factori care determină răspândirea virusului. Mai mult, epidemia a arătat gravitatea situaţiei în care se află sistemele de sănătate ale ţărilor afectate, care au nevoie urgent de sprijin în acest sens, au mai spus deputaţii.

Cercetare medicală şi acces la tratamente

Testele clinice pentru tratamentele existente ale virusului ebola ar trebui să fie accelerate, spun deputaţii, cerând o distincţie clară între testele pentru tratament şi testele pentru vaccin – acestea din urmă urmând a respecta regulile în vigoare ale OMS.

Context

Epidemia Ebola a fost declarată oficial la 22 martie 2014 în Guinea, de atunci răspândindu-se în patru state (Liberia, Nigeria, Sierra Leone şi Senegal), aproape 4000 de oameni fiind infectaţi şi mai mult de 2000 decedând. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul pacienţilor ar putea creşte la 20.000 în următoarele trei luni.

PE -REF.: 20140915IPR62603

Spread the love


Scrieti un comentariu