Prisma » Sport » Trasee ciclistice în Munţii Banatului

Trasee ciclistice în Munţii Banatului

Suntem mândri şi bucuroşi să anunţăm apariţia Hărţii de ciclism şi mountainbiking – Trasee ciclistice în Munţii Banatului, un material realizat de Asociaţia Bike Attack Reşiţa în colaborare cu Schubert & Franzke care îşi propune să contribuie la dezvoltarea cicloturismului montan în România şi în zona noastră. Aceasta deoarece, în ciuda potenţialului extrem de ridicat pentru cicloturism, o formă de turism prieten cu natura, în zona Banatului Montan acesta este extrem de puţin dezvoltat atât ca număr de practicanţi cât şi ca infrastructură.

Acest material este o premieră pentru România, conţinând hărţi complete de mountainbiking, precum şi informaţii utile turistului care vizitează zona pe bicicletă, toate informaţiile fiind actualizate de membri Asociaţiei Bike Attack în perioada mai 2010 – mai 2013.

“Harta de ciclioturism – Trasee ciclistice în Munţii Banatului reprezintă munca asociaţiei noastre de mai bine de 10 ani. Ea este de fapt un produs turistic care vine să completeze oferta turistică din zona Banatului fiind un instrument de promovare dar şi foarte util pentru cei care fac cicloturism. Cicloturismul este o formă de turism modern care generează venituri importante comunităţilor în care se practică şi se adresează în general unei categorii de turişti educaţi”, spune Cătălin Gavrila preşedintele asociaţiei Bike Attack Reşiţa.

Cele 36 de trasee propuse sunt gândite pentru a oferi turiştilor variante pentru planificarea excursiilor, majoritatea fiind în sistem circuit. Astfel, indiferent de zonă, turele încep şi se termină în acelaşi punct. De asemenea, majoritatea traseelor sunt concepute ca ture de nivel mediu (aproximativ 50 de km), pentru ciclişti care au ceva experienţă şi doresc să practice această formă de turism. Bineînţeles că în fiecare zonă există şi trasee uşoare de câteva ore, accesibile şi pentru mai puţin antrenaţi sau nou-iniţiaţi în mountain-biking. Pentru a promova în întregime bogăţiile Banatului Montan a fost gândită şi o serie de trasee tematice: traseul minelor, al lacurilor sau al etniilor din Banat (traseul satelor ceheşti, al satelor germane, al satelor croate). Acestea sunt motive puternice pentru a vizita Banatul Montan pe bicicletă, descoperind în acelaşi timp moştenirea sa istorico-culturală.

Traseele propuse nu sunt marcate pe teren şi au caracter de recomandare. Astfel circuitele pot fi începute şi din alte puncte, se pot combina secţiuni din trasee diferite şi se pot utiliza drumuri care nu au fost propuse, astfel încât, pe baza acestei hărţi, fiecare turist să îşi poată concepe propriile planuri personalizate de trasee cicloturistice.

Alegerea zonelor în care sunt propuse circuitele s-a făcut ţinând cont de facilităţile existente pentru ciclişti, de specificul zonei respective, precum şi de notorietatea şi potenţialul zonei. Harta nu acoperă întreaga suprafaţă a Banatului Montan, urmând ca o ediţie viitoare să îmbunătăţească circuitele existente şi să deschidă noi zone pentru mountainbiking.

De ce Banatul Montan pentru cicloturism?

Banatul Montan este o regiune impresionantă cuprinzând 3 Parcuri Naţionale, 1 Parc Natural şi 15 situri Natura 2000. Bogăţia biodiversităţii, resursele naturale şi poziţia strategică de-a lungul Dunării au atras în timp locuitori din toate părţile Europei, astfel că Banatul Montan este un model de interculturalitate. Bucătăria specifică, băuturile locale şi tradiţiile ce sunt păstrate încă pot fi savurate de cei care vizitează aceste locuri. Este o zonă încărcată de isotire în care frământările din timpul ocupaţiilor otomane, austro-ungare şi mai apoi din perioada regimului comunist au lăsat multe poveşti şi legende care merită ascultate seara la foc, pe răcoare şi cu o băutură tare în mână.

Banatul Montan are o zonă vastă acoperită de arealul ariilor protejate ale Parcurilor Naţionale Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei Beuşniţa, Domogled – Valea Cernei sau Parcul Natural Porţile de Fier, locuri unice de o frumseţe incredibilă. Lacurile naturale şi artificiale, cascadele, peşterile, potecile stâncoase, vegetaţia cu influenţe mediteraneene sunt bogăţii naturale bine conservate. Poteci şi drumuri te duc în inima pădurilor spre văi abrupte sau către localităţi izolate care şi-au păstrat farmecul de odinioară. Sute de drumuri forestiere, poteci bătute, păşuni luminoase şi văi abrupte, toate fac din Banatul Montan zona perfectă pentru mountainbiking.

Mountainbikingul aici este provocare, aventură, relaxare.

Harta de ciclioturism – Trasee ciclistice în Munţii Banatului se va lansa oficial şi la Reşiţa în data de 11.10.2014 cu ocazia concursului de mountainbike METAL ENDURO organizat de Asociaţia Bike Attack Reşiţa.

Pentru mai multe informaţii va stăm la dispoziţie.

Persoana de contact: Cătălin Gavrila, tel. 0726-187399, e-mail: catalingavrila@yahoo.com

Pagină web: metal-enduro.blogspot.ro

Spread the love


Scrieti un comentariu