Prisma » Economic » Grup infracţional organizat la UCMR

Grup infracţional organizat la UCMR

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin au destructurat activitatea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de delapidare.

Procurorii au început urmărirea împotriva inculpaţilor Chebuţiu Adrian, Preda Coriolan Adrian şi Chebuţiu Lăcrimioara sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. De asemenea a fost începută urmărirea penală faţă de S.C. Hydro Engeneering S.A.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării S.C. UC.M.R. S.A prin însuşirea în interesul S.C. Hydro Engeneering S.A. (unde singurele acţionare erau AC MANAGEMENT S.R.L. şi ICE INTERNATIONAL CONSULTING ENGINEERING ELVETIA, societăţi unde Chebuţiu Adrian si Chebuţiu Lăcrimioara aveau interese directe) a know-howului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 mil. de euro.

În realizarea acestui scop au fost parcurse mai multe etape:

Prima etapă a constat în înfiinţarea S.C. Hydro Engeneering S.A. Iniţiativa înfiinţării acestei societăţi a aparţinut inculpatului Chebuţiu Adrian.

Motivul infiintarii SC Hydro Engeneering SA era acela al accesarii unor finantari de la Uniunea Europeana prin diverse programe in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului, dedicate Institutelor de Cercetare si Proiectare.

S-a propus, votat si aprobat infiintarea SC Hydro Engeneering SA doar in situatia in care SC UCM Resita SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni. În paralel, inculpatul Chebuíu Adrian a emis o hotărâre necunoscută de membrii consiliului de administratţie prin care UCM Resita SA, care deţinea know-how-ul în domeniul de cercetare si dezvoltare, se obliga ca dupa înfiinţarea noii societăţi să transmita know-how-ul prin punerea la dispozitie de tehnologii, documente, schite, manuale etc si personal tehnic specializat.

A doua etapă în realizarea acestui plan a constat în scoaterea totală a SC UCM REŞIŢA SA din structura acţionariatului de la SC Hydro Engeenering SA şi rămânerea în structura acestuia doar a societăţilor în care avea interes inculpatul Chebuţiu Adrian.

Astfel, în data de 28.05.2007, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie din SC UCMR SA, prezidata de Chebutiu Adrian in calitate de preşedinte si cu Stefanica Lăcrămioara in calitate de secretar. Cu acea ocazie a fost aprobată cesionarea actiunilor detinute la SC Hydro Engineering SA catre Ice International Consulting Engineering si retragerea SC UCMR SA din actionariat cu renuntarea la orice pretentie, de orice natură fata de SC Hydro Engineering SA.

Procesul verbal de şedinţă a fost semnat doar de cei doi, fara a fi semnat de inca un membru al Consiliului de Administraţie, iar pentru a duce la indeplinire aceste aspecte a fost imputernicit Chebutiu Adrian.

În urma acestei sedinte a fost emisă o hotărâre prin care s-au cesionat acţiunile deţinute de SC UCM Resita SA la SC Hydro Engineering SA către Ice International Consulting Engineering si retragerea SC UCMR SA din acţionariat cu renunţarea la orice pretenţie, de orice natura fata de SC Hydro Engineering SA.

Ultima etapă a constat în desfăşurarea de către cei trei inculpaţi a unor acţiuni care demonstrează însuşirea ilegală a know-howului aparţinând SC UCM REŞIŢA SA în favoarea SC Hydro Engineering SA.

Astfel imediat după ce SC UCM REŞIŢA SA a fost retrasă din structura SC Hydro Engineering SA, respectiv în data de 29.05.2007, Chebuţiu Adrian în calitate de preşedinte CA şi director general la SC UCM REŞIŢA SA a încheiat şi semnat un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat SC UCM REŞIŢA SA la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know-how-ul însuşit ilegal. În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (know – how) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA.

Chebuţiu Adrian, deşi era la momentul respectiv preşedinte CA şi director general la SC UCM REŞIŢA SA a acceptat această clauză acţionând în detrimentul societăţii pe care o reprezenta. De asemenea, există suspiciuni că inculpaţii, în acelaşi mod au semnat şi alte contracte/acte adiţionale.

Se reţine că SC Hydro Engeenering SA a emis facturi şi a încasat în intervalul 28.05.2007 – 28.11.2013 suma de 47.862.851,68 lei.

De asemenea, după scoaterea SA UCM REŞIŢA SA din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate un număr de 92 modele industriale, din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar 7 au fost create după înfiinţarea acestei societăţii, restul fiind create anterior, precum si mai multe licenţe de calculator si programe, la valoarea de 30.991.143,30 lei. Aceasta suma a fost inregistrata in contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizarii necorporale.

Prejudiciul creat SC UCM Resita SA se compune din cele doua valori insumate, respectiv suma de 47.862.851,68 lei reprezentând partea de proiectare concepută anterior infiintarii SC Hydro Engeenering SA, vândută de acestă societate către SC UCMR SA în derularea mai multor contracte incheiate in intervalul 28.05.2007-28.11.2013 si suma de 29.824.419,03 lei reprezentind valoarea modelelor industriale concepute anterior infiintarii SC Hydro Engeenering SA, înregistrate în ilegal în contabilitatea acesteia, care se ridica la valoarea totala de 77.687.269,71 lei.

Procurorii au luat măsura preventivă a reţinerii pentru doi inculpaţi urmând a fi solicitată instanţei arestarea preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comunicat DIICOT, 29.01.2015



Scrieti un comentariu