Prisma » Mediu » GEC Nera şi Comuna Veliko Gradište îşi menţin îngrijorarea în legătură cu starea mediului pe Dunăre

GEC Nera şi Comuna Veliko Gradište îşi menţin îngrijorarea în legătură cu starea mediului pe Dunăre

Reprezentanţii Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi ai Municipalităţii Veliko Gradişte au realizat în data de 4 mai a.c. o evaluare a stării mediului de-a lungul Dunării, pe sectorul aferent judeţului Caraş-Severin şi a Comunei Veliko Gradište din Serbia.

Parteneriatul dintre GEC Nera şi Comuna Veliko Gradište pentru implementarea în comun a unor proiecte comune de protecţia mediului a început în anul 2005 iar întâlnirea s-a constituit şi ca o aniversare a 10 ani de la începutul acestei colaborări.

Problema cea mai importantă de pe agenda întâlnirii de la Veliko Gradište a fost evaluarea stadiului de implementare a măsurilor de combatere a poluării transfrontaliere cu praf cu deşeuri miniere antrenate de vânt, care provin de la depozitul neprotejat de deşeuri miniere Tăuşani – Boşneag aparţinând societăţii MOLDOMIN Moldova Nouă. Primarul Comunei Veliko Gradište, d-l Dragan Milić, şi-a exprimat cu fermitate protestul faţă de superficialitatea cu care autorităţile române au abordat acest caz de poluare menţionând că de la încetarea în anul 2006 a activităţii societăţii MOLDOMIN, când poluarea a devenit activă, nu s-a facut nimic pentru stoparea fenomentului. „Este ruşinos să avem în 2015 un asemenea caz grav de poluare transfrontalieră în mijlocul Europei iar el să ajungă să fie rezolvat de către Curtea Europeană de Justiţie ca urmare a acţionării în instanţă a statului Român de către Comisa Europeană” a spus preşedintele GEC Nera, dr.ing Cornel Popovici Sturza.

În legătură cu accidentul ecologic datorat scăderii cu peste 2 m a nivelului apelor Dunării, ca urmare a nerespectării regulamentului de exploatare a barajului de la centrala hidroeelectrică de la Porţile de Fier I, participnţii la întâlnire au cerut autorităţilor centrale de mediu din cele două ţări mai multă transparenţă în ancheta pe care o fac pentru stabilirea vinovaţilor şi a obligaţiilor în ce priveşte plata daunelor de mediu. Ca urmare a acestui accident ecologic s-a înregistrat un impact negativ major asupra faunei acvatice iar cu această ocazie tone de peşti au murit în incinta zonelor umede protejate din interiorul Parcului Natural Porţile de Fier.

La întâlnire a participat şi o echipă de jurnalişti de la canalul de televiziune PRO TV care a relatat în permanenţă în ultimii ani impactul problemelor de mediu asupra calităţii vieţii locuitorilor din Clisura Dunării. Acţiunea a fost realizată cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului iar activităţile vor continua şi în data de 5 mai printr-o deplasare în teren, pe malul românesc al Dunării, unde vor fi percepute în mod direct problemele de mediu discutate cu ocazia întâlnirii de la Veliko Gradişte.



Scrieti un comentariu