Prisma » Internaţional » Pe scurt, 11 februarie 2016

Pe scurt, 11 februarie 2016

  • Preşedintele Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit în cadrul unui dineu informal la Strasbourg, pentru a se pune de acord asupra principalelor teme care vor fi abordate la consiliu european din 18 şi 19 februarie
  • Şeful Agenţiei europene pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE (Frontex) estimează că anul acesta vor ajunge în Europa, venind dinspre Turcia, încă un milion de migranţi
  • Negocierile de pace de la Geneva asupra Siriei au fost suspendate până la 25 februarie, a anunţat emisarul ONU
  • NATO şi Uniunea Europeană au încheiat un acord tehnic pentru a spori cooperarea în domeniul apărării cibernetice
  • Cele 28 de state membre NATO “examinează posibilitatea de a organiza o reuniune a Consiliului NATO-Rusia”, a declarat recent Secretarul general al Alianţei
  • Ministrul de externe al Franţei, Laurent Fabius, a propus organizarea unei conferinţe internaţionale care să aducă împreună actorii americani, arabi şi europeni, pentru ajungerea la “soluţia două state”, Israel şi Palestina
  • Noua structură a Cabinetului din Emiratele Arabe Unite are şi un portofoliu de ministrul pentru fericire
  • Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu fostul secretar de stat Henry Kissinger, în reşedinţa sa din afara Moscovei, ca parte a unui “dialog prietenos de lungă durată”
  • Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lansarea unei rachete de către Coreea de Nord
  • Traseul torţei pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro va include o oprire la o tabără de migranţi în capitala greacă, Atena, unde un refugiat va purta flacăra, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional (IOC). Preşedintele IOC a spus în timpul unei vizite la Atena că o mică echipă de sportivi internaţionali refugiaţi va defila în spatele steagul olimpic la ceremonia de deschidere a Jocurilor 2016.
  • Moderatorul unui forum pe internet nu poate fi considerat responsabil în faţa instanţei pentru comentariile ‘injurioase sau grosolane’ dacă acestea nu conţin ‘discurs de ură sau apel la violenţă’, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
  • Excedentul global de petrol în primul semestru din 2015 va fi mai ridicat decât se estima anterior, sporind riscul unui declin suplimentar al preţului ţiţeiului, deoarece Iranul şi Irakul, membre ale OPEC, şi-au majorat producţia, în timp ce s-a înregistrat o încetinire a cererii, se arată în raportul lunar al Agenţiei Internaţionale a Energiei.
  • Papa Francis face, în 12 februarie, o scurtă oprire la Havana, în drum spre Mexic, pentru o întâlnire cu Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse. Această întâlnire va fi prima în istorie şi va marca o etapă importantă în relaţiile dintre cele două Biserici. Observatorii compară evenimentul cu întâlnirea dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Constantinopolului Atenagora I, la Ierusalim în 1964. După întâlnirea respectivă, Biserica Romano Catolică şi Bisericile Ortodoxe orientale au ridicat anatemele reciproce impuse în 1054, când Biserică Creştină s-a despărţit în două.
  • Virusul Zika este o urgenţă internaţională de sănătate publică. Acest lucru a fost decis de către comitetul de experţi convocat de OMS. În momentul de faţă nu au fost impuse restricţii de călătorie. “Virusul Zika în sine nu ar fi fost numit o urgenţă”, se arată în comunicatul OMS. “Din câte ştim nu determină afecţiuni clinice grave. Posibila legătură cu microcefalia ne-a făcut să declarăm urgenţă internaţională, dar nu ştim cât va dura pentru a găsi o astfel de legătură”, potrivit documentului menţionat.
Spread the love


Scrieti un comentariu