Prisma » Social » Recunoaşterea drepturilor lucrătorilor şi îngrijitorilor la domiciliu din UE

Recunoaşterea drepturilor lucrătorilor şi îngrijitorilor la domiciliu din UE

Lucrătorii şi îngrijitorii la domiciliu, cei mai mulţi fiind femei imigrante, ar trebui să primească un statut oficial în UE. Recunoaşterea muncii lor ca fiind un serviciu ”real” ar descuraja exploatarea, munca forţată şi traficul de persoane, spun deputaţii europeni într-o rezoluţie votată recent. Deputaţii recomandă stabilirea unor modele uşor de gestionat pentru relaţiile angajator-lucrător, citând exemplele din Belgia şi Franţa, pentru a elimina precaritatea şi munca nedeclarată la domiciliu.

Rezoluţia a fost votată cu 279 voturi la 105, cu 204 abţineri.

Demnitate pentru lucrătorii la domiciliu

Lucrătorii şi îngrijitorii la domiciliu ar trebui incluşi în toate legile naţionale privind munca, sănătatea, asigurările sociale şi prevenirea discriminării şi ar trebui să poată să se alăture sindicatelor, arată textul. Mai mult, statele membre ar trebui să asigure un acces mai mare la îngrijire de calitate şi ieftină, de exemplu pentru copii sau bătrâni, pentru a reduce angajarea îngrijitorilor ilegal, dar ar trebui să ofere şi opţiuni legale şi viabile de carieră pentru aceşti lucrători la domiciliu, în serviciile sociale.

Deputaţii cer o ”profesionalizare” a muncii la domiciliu pentru a transforma munca precară şi nedeclarată a femeilor în locuri de muncă recunoscute, care le-ar oferi şi drepturi la protecţie. Ei mai cer Comisiei şi să propună un cadru pentru recunoaşterea statutului îngrijitorilor neprofesionali care să le ofere venituri şi protecţie socială pe durata prestării activităţii.

Lupta împotriva muncii la negru, traficului şi abuzului la adresa femeilor migrante

Majoritatea lucrătorilor şi îngrijitorilor la domiciliu sunt femei migrante, iar dintre ele cele mai multe sunt în situaţii neclare, se arată în text, care arată în incluziunea lor socială şi culturală este uşurată de integrarea pe piaţa muncii.

Doar metode adecvate de inspecţie şi penalităţi potrivite ar putea opri traficul de persoane şi exploatarea financiară a lucrătorilor la domiciliu, mai spun deputaţii.

Procedură: rezoluţie nelegislativă.

REF.: 20160426IPR24779, 28.04.2016



Scrieti un comentariu