Prisma » Ştiinţă » Prima lansarea a unei capsule private către ISS

Prima lansarea a unei capsule private către ISS

Pe 7 mai, dacă totul merge bine, compania privată pentru zboruri spaţiale SpaceX va lansa prima navă spaţială comercială pentru a vizita Staţia Spaţială Internaţională.

Capsula fără pilot, Dragon, a SpaceX va livra produse alimentare, bunuri şi experimente ştiinţifice pentru avanpostul din spaţiu, într-o primă misiune de testare pentru NASA. Agenţia Spaţială a acordat companiei un contract de 1.6 miliarde dolari pentru opt zboruri de aprovizionare robotizate pentru a umple golul lăsat de pensionarea flotei spaţiale anul trecut. SpaceX este una dintre cele două companii cu contracte de la NASA pentru zborurile robotizate pentru livrare de marfă (Virginia Orbital Technologies Corp este alta), dar este prima care încearcă o lansare.

Dragon este prima navă de marfă robotizată construită vreodată de americani pentru zboruri la staţia spaţială.

Capsula va fi ridicată de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

Puţin înainte de 180 de secunde în zbor, motoarele primei trepte a rachetei Falcon 9 se vor opri iar prima treaptă va cădea înapoi pe Pământ. În acest moment, motoarele celei de a doua trepte ar trebui să pornească, propulsând în continuare vehiculul pe orbită.

După 9 minute de zbor, capsula Dragon ar trebui să se despartă de a doua treaptă a Falcon 9 şi să orbiteze pe cont propriu. Capsula va deschide panourile solare pentru a capta energie. În acest moment, Dragonul este autonomă şi trebuie să manevreze cu propulsoarele sale de la bord.

După ce a ajuns pe orbită, Dragon va începe o serie de verificări şi teste pentru a se asigura că funcţionează aşa cum este proiectată. Echipele de la sol vor testa sistemul GPS, care utilizează sateliţi de poziţionare globală pentru a stabili locaţia ei în spaţiu.

Pe parcursul celei de a treia zi în orbită, Dragon va folosi propulsoarele sale pentru a efectua un zbor sub (2,5 kilometri) Staţia Spaţială Internaţională. În acest moment, capsula va stabilii contactul radio cu staţia.

În timpul zborului sub ISS, Dragon va testa, de asemenea, un al doilea sistem GPS de localizare, care utilizează poziţia relativă a navei faţă de staţia din spaţiu pentru a-şi stabilii coordonatele.

După terminarea acestor manevre, Dragon va urca poziţionându-se în spatele staţiei spaţiale la o distanţă de 10 metri pentru andocare. Acum, echipajul de pe ISS va folosi braţul robotic al staţiei pentru a trage nava pe care o va ataşa de laboratorul Harmony.

Dragon va petrece aproximativ 18 zile andocat la Staţia Spaţială Internaţională. La plecare, astronauţii staţie vor folosi braţul robotic pentru a deplasa capsula la aproximativ 10 metri distanţă, unde va fi eliberată.

Nava, echipată cu un scut termic, se va îndrepta spre Pământ. După un zbor de 7 minute în atmosferă va ameriza în Pacific.

Spread the love


Scrieti un comentariu