Prisma » Mediu » Dezastrul din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Dezastrul din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Defrisari parc national Domogled Valea Cernei

Romsilva, condusă de “specialişti în silvicultură”, atentează în mod planificat la siguranţa naţională prin legalizarea degradării şi distrugerii resurselor naturale din parcurile naţionale Domogled Valea Cernei şi în sudul Banatului, în acest mod a procedat Romsilva în cazul parcurilor naţionale Domogled – Valea Cernei şi Cheile Nerei – Beuşniţa (imagini: https://tinyurl.com/k8v8v4p ).

În Parcul Naţional Domogled – Valea Cerne care, conform legii, are scopul protecţiei şi conservării ecosistemelor.RNP Raomsilva şi-a propusÎn anul 2017 să taie peste 11.900 metri cubi de arbori cu vârsta de 130 – 170 ani preponderent fag din văile Vlăsia Mare, Vlăsia Mica şi culmea Radocheasa. Aceste păduri de valoare deosebită sunt situate în zonele sălbatice ale parcului naţional fiind foarte posibil păduri virgine, cvasivirgine şi seculare. Pentru silvicultori însă, aceste păduri nu înseamnă altceva decât tăieri progresive 1 şi bani, foarte mulţi bani…

În afară de aceste văi, se exploatează pe absolut toate văile afluenţilor Cernei din parcul naţional, inclusiv lângă rezervaţia UNESCO Iauna-Craiovei. Administraţia Parcul Naţional Domogled – Valea Cerne din cadrul Romsilva, condusă de mult prea mulţi ani de către silvicultorul Ioan Gaşpar, a realizat un plan de management al parcului naţional care permite şi favorizează exploatarea forestieră a celor mai bătrâne păduri din cele mai sălbatice locuri. Pentru a avea o zonă de protecţie strictă şi integrală cât mai mare a inclus majoritatea stâncăriilor, versanţi abrupţi şi pajişti unde oricum nu se efectuau exploatări forestiere, manipulând astfel opinia publică în cel mai josnic mod cu putinţă!

Planul de management a fost realizat de firma SC EPMC Consulting SRL prin Silviu Megan silvicultor, fost director al Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei şi a fost aprobat de Ministerul Mediului unde ministru era d-na Cristina Paşca Palmer iar secretar de stat pentru păduri şi responsabil direct pentru planurile de management era silvicultorul Erika Stanciu.

Exploatarea pădurii este scoasă la licitaţie de Direcţia Silvică Mehedinţi din subordinea Romsilva iar exploatarea va fi realizată probabil de o firmă de succes din zonă. Cei implicaţi ştiu de ce!

Controlul este realizat de Garda Forestieră, adică de silvicultorii proveniţi din Ocoalele Silvice care nu întotdeauna au avut punctul forte moralitatea.

În cazul Parcului Naţional Cheile – Nerei Beuşniţa situaţia este aproape trasă la indigo.. D-na Cristina Paşca Palmer şi dna Erika Stanciu, la cererea RNP Romsilva au refuzat în 2016 o varianta de plan de cu o puternică argumentare ştiinţifică făcută de Universitatea de de Ştiinţe Agricole Timişoara şi prin intermediul “specialiştilor” din minister şi RNP Romsilva au modificat aceasta varianta astfel ca in varianta aprobata de plan de management apare o zonă de protecţie strictă şi integrală foarte mare cu aceleaşi stâncării şi versanţi abrupţi.

Parcurile naţionale ocupă o suprafaţă de 1,3% din România iar silvicultorii şi grupurile de interese din domeniul exploatării forestiere recurg la toate mijloacele posibile pentru ca zi de zi să exploateze şi aceste păduri de interes naţional ale românilor.

Ministerul Mediului nu ia măsuri concrete pentru protejarea reală a parcurilor naţional şi nu acţionează pentru administrarea efectivă de către stat a ariilor naturale protejate de interes naţional.

Doina Mărgineanu



Scrieti un comentariu