Prisma » Mediu » Modul de practicare a ecoturismului în sudul Banatului

Modul de practicare a ecoturismului în sudul Banatului

Cascada Bigar

Înainte de orice, ecoturismul din locurile aglomerate ale rezervaţiilor naturale plasate în sudul Banatului trebuie să dispună de toalete ecologice.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/ GECNERA), în cooperare cu liceele Clisura Dunării din Moldova Nouă şi Mathias Hammer din Anina, a realizat în data de 10 iunie a.c. o monitorizare a stării mediului şi a modului de practicare a ecoturismului în sudul Banatului, pe traseele Valea Minişului Cheile Rudăriei şi linia ferată Oraviţa – Anina. Principala agresiune împotriva mediului, cu impact negativ asupra drumurilor şi gospodăriilor populaţiei din Anina, o reprezintă haldele de deşeuri miniere neprotejate rezultate în urma defunctului minerit din zonă. Ploile căzute în această primăvară pot produce în orice moment alunecări ale materialului din depozite cu blocarea drumurilor şi afectarea caselor din imediata apropiere.

Transporturile masive de buşteni nemarcaţi într-o zi de weekend, pe ambele sensuri ale DN 57 B de pe Valea Minişului, par a face parte din activităţi ilegale iar tendinţa evidentă este cea de a lăsa şi aceste locuri fără păduri.

Marea afluenţă de turişti, provocată de brand-ul Cascadei Bigăr, nu este asigurată prin toalete ecologice în zonă iar malurile pârâului Miniş fac faţă cu greu unor asemenea nevoi. Pe trenul de pe linia ferată Oraviţa – Anina nu există informaţii specifice despre emoţionantele legende ale Semmering-ului Bănăţean astfel că de cele mai multe ori nu se primeşte nici un răspuns la întrebările vizitatorilor iar dacă conductorul de pe tren îşi face timp să răspundă, între momentele când scrie de mână biletele de călătorie, informaţiile furnizate sunt distorsionate şi în doi peri. Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Interactiune ONG – autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România şi Raiffeisen Bank.

Spread the love


Scrieti un comentariu