Prisma » Mediu » Peste 32.000 de cetăţeni vor acces la inspectorulpadurii.ro

Peste 32.000 de cetăţeni vor acces la inspectorulpadurii.ro

28 august 2017, Bucureşti – 32.000 de semnături ale petiţiei Nu-i lăsa să îţi taie accesul la Inspectorul Pădurii [1] au fost depuse vineri la Ministerul Apelor şi Pădurilor. La depunerea semnăturilor au fost prezenţi membri ai comunităţii de-clic care au afişat bannere în formă de frunză cu mesajele “?i eu sunt Inspectorul Pădurii” sau “Inspectorul Pădurii este al nostru.” Semnăturile au fost predate pe suport electronic, ataşate unui suport în formă de frunză, cu inscripţia “Peste 32.000 de cetăţeni vor acces la inspectorulpadurii.ro” [2]

Campania a fost iniţiată în urmă cu 5 săptămâni de comunitatea de-clic şi organizaţia de mediu Agent Green. Mobilizarea a venit ca urmare a declaraţiilor ministrului Apelor şi Pădurilor conform cărora platforma web inspectorulpadurii.ro nu va mai beneficia de mentenanţă din partea firmei dezvoltatoare. Site-ul inspectorulpadurii.ro este până în prezent cel mai amplu instrument de verificare a trasabilităţii lemnului în România. Fără o întreţinere periodică, site-ul poate dispărea oricând, iar odată cu acesta şi toate informaţiile referitoare la păduri: informaţii despre punctele de tăiere, transporturile de lemn şi depozitele aferente.

Comunitatea de-clic a înştiinţat ministerul cu privire la solicitările petiţiei iniţiată în 18 iulie 2017. Răspunsul oficial oferit de minister le-a fost comunicat semnatarilor, care au decis împreună să-şi continue şi să-şi intensifice eforturile. Sute de membri de-clic au scris ministerului şi au cerut ca acesta să ofere un calendar detaliat al măsurilor pe care le va întreprinde pentru transparentizarea sectorului forestier. [3]

La evenimentul de înmânare al petiţiei, doamna ministru Doina Pană nu a fost prezentă pentru a prelua personal semnăturile. Astfel, acestea au fost înmânate şefei de cabinet a ministrului. Deşi membrii de-clic şi-au manifestat disponibilitatea de a purta un dialog privind site-ul Inspectorul Pădurii cu reprezentanţii ministerului, intervenţia şefei de cabinet s-a rezumat la aducerea de acuzaţii nefondate la adresa organizaţiilor iniţiatoare. În acest fel, obiectul petiţiei a rămas neadresat, ministerul refuzând să ofere informaţii privind calendarul de transparentizare a industriei forestiere.

În continuare comunitatea de-clic solicită doamnei ministru Doina Pană să găsească soluţii imediate pentru a asigura şi garanta accesul cetăţenilor la platforma web inspectorulpadurii.ro. De asemenea, cetăţenii doresc ca acest instrument să fie îmbunătăţit şi actualizat în timp util.

“Ne îngrijorează faptul că ministerul vine cu scuze şi acuzaţii false în loc de soluţii, iar acest lucru arată incapacitatea lui de a transparentiza sectorul forestier. Mai mult, nu înţelegem de ce doamna ministru se antepronunţă privind ilegalitatea site-ului inspectorulpadurii.ro înaintea autorităţilor competente, în loc să caute soluţii proactive pentru protejarea pădurilor care ne-au mai rămas.” a declarat Raluca Veştemeanu, campaigner de-clic.

Pentru mai multe informaţii, Raluca Veştemeanu, raluca(at)de-clic.ro, tel/fax: 0364.104.706

Note:

Spread the love


Scrieti un comentariu