Prisma » Internaţional » Pe scurt, 28 septembrie 2017

Pe scurt, 28 septembrie 2017

  • Joi, 28 septembrie, în comisia pentru libertăţi civile a PE, a fost aprobată propunerea de înfiinţare a unui procuror european ce va supraveghea investigaţiile transfrontaliere despre fraudele care implică bani UE. În prezent, 20 de state membre au decis să participe la acest proiect
  • La 14 septembrie 2017, Consiliul UE a prelungit măsurile restrictive pentru acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru o perioadă suplimentară de şase luni, până la 15 martie 2018
  • SUA şi Ucraina au informat Rusia că nu vor să lucreze pe textul propunerii ruse privind desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii sub egida ONU în estul Ucrainei
  • Rusia şi Irak au reluat legăturile aeriene directe după o pauză de 13 ani
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita Belgradul pe 10 octombrie. Pentru Erdogan „relaţiile dintre Serbia şi Turcia sunt foarte importante pentru pacea şi stabilitatea Balcanilor”, potrivit unei declaraţii a biroului de presă prezidenţial
  • Preşedintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a învăţământului, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe data de 5 septembrie 2017
  • Tunisia a abolit o interdicţie în vigoare din 1973 pentru căsătoriile între femeile musulmane şi nemusulmani
  • Obiectivul Coreei de Nord este ajungerea la un echi-libru de forţă militară cu Statele Unite, a transmis, în 16 septembrie, agenţia naţională de presă nord-coreeană, la o zi după testarea unei rachete Hwasong-12, cu rază medie de acţiune, care a survolat insula Hokkaido, din nordul Japoniei, şi a căzut în Oceanul Pacific.
  • Gruparea palestiniană Hamas a anunţat că este gata să dizolve comitetul care conduce Fâşia Gaza şi să organizeze alegeri generale pentru prima oară începând din anul 2006. Hamas a precizat, de asemenea, că este dispusă să poarte mai multe convorbiri cu gruparea rivală, Fatah, în tentativa de a pune capăt scindării politice din ultimii zece ani.
  • Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic şi preşedintele Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina), Milorad Dodik, au convenit să lucreze la Declaraţia privind supravieţuirea naţiunii sârbe, a anunţat Serviciul de presă al Preşedinţiei Serbiei. O sesiune comună a celor două guverne va avea loc la Belgrad, în 10 noiembrie.
  • Secretarul de stat american, Rex Tillerson, se află în aceste zile la Beijing, a doua vizită oficială în China de la instalarea actualei administraţii la Casa Albă.
    Pe agenda discuţiilor cu mai mulţi oficiali chinezi cu rang înalt, despre Coreea de Nord, despre comerţ şi investiţii.
    Deplasarea mai urmăreşte să pregătească prima vizită în China a preşedintelui american, prevăzută în noiembrie în cadrul unui turneu care mai include Japonia şi Coreea de Sud.
  • Votanţii elveţieni au respins, în referendumul organizat în 24 septembrie, un plan de reformă a pensiilor propus de guvern pentru a face faţă nevoilor unei populaţii în curs de îmbătrânire.
    Rezultatele finale au arătat că 52.7% dintre alegători au spus nu modificărilor sistemului actual, care ar fi majorat vârsta de pensionare a femeilor cu un an la 65, precum şi o creştere a TVA pentru a ajuta la finanţarea fondului de pensii.
  • Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că va dizolva Camera Reprezentanţilor pentru declanşarea de alegeri generale luna viitoare.
    Primul ministru a invocat necesitatea unui nou mandat pentru a depăşi „o criză naţională” provocată de „cea mai mare provocare cu care se confruntă Japonia, reprezentată de îmbătrânirea populaţiei şi nivelul redus al natalităţii”, precum şi provocările în materie de securitate.
Spread the love


Scrieti un comentariu