Prisma » Social » Consultarea privind ora de vară: 84% vor ca Europa să nu mai schimbe ora

Consultarea privind ora de vară: 84% vor ca Europa să nu mai schimbe ora

Comisia Europeană a publicat rezultatele preliminare ale consultării publice referitoare la schimbarea orei în Europa.

În cadrul acestei consultări online, care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei. Potrivit rezultatelor preliminare, 84 % dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an.

De asemenea, rezultatele preliminare arată că peste trei sferturi (76 %) dintre respondenţi consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experienţă „foarte negativă” sau „negativă”. Printre motivele pentru care respondenţii doresc renunţarea la schimbarea orei se află consideraţii legate de impacturile negative asupra sănătăţii, de creşterea numărului accidentelor rutiere şi de lipsa economiilor de energie.

Consultarea publică referitoare la sistemele de schimbare a orei a fost organizată de Comisia Europeană ca parte a evaluării pe care o desfăşoară în privinţa actualului sistem de schimbare a orei în Europa. De asemenea, consultarea a urmat adoptării de către Parlamentul European a unei rezoluţii în februarie 2018, precum şi solicitărilor statelor membre.

Etapele următoare

Rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare. Comisia va elabora o propunere adresată Parlamentului European şi Consiliului, în vederea modificării sistemului actual de schimbare a orei.

Context

În perioada 4 iulie-16 august 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică menită a contribui la evaluarea actualului sistem de schimbare a orei în Europa. Consultarea a constat într-un sondaj online pentru colectarea opiniilor europenilor, mai ales referitoare la experienţa lor generală legată de schimbarea orei, sau a preferinţelor lor în privinţa opţiunilor principale (şi anume, menţinerea sistemului actual, fără nicio schimbare, sau eliminarea lui în întreaga UE). Consultările publice sunt unul dintre instrumentele pe care le utilizează Comisia în scopul evaluării politicilor, pe lângă alte elemente, cum ar fi studiile ştiinţifice. Alte consultări remarcabile din trecut au vizat legislaţia referitoare la păsări şi la habitate (peste 550.000 de răspunsuri) şi modernizarea politicii agricole comune (peste 322.000 de răspunsuri).

Majoritatea statelor membre au o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte sistemele de schimbare a orei, multe dintre acestea datând din perioada îndepărtată a Primului Război Mondial şi a celui de-al Doilea Război Mondial sau din perioada crizei petrolului din anii 1970. Din anii 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative prin care toate statele membre s-au pus de acord să-şi coordoneze modalităţile de schimbare a orei, renunţând la sistemele naţionale divergente. Din 1996, toţi europenii îşi mută ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie şi cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Scopul normelor UE nu a fost armonizarea regimului orar în UE, ci rezolvarea problemelor generate, în special în sectorul transporturilor şi în cel al logisticii, de aplicarea necoordonată a schimbărilor orei de-a lungul anului.

În paralel cu sistemul orei de vară în Uniunea Europeană, statele membre au trei zone de fus orar sau ore standard. Decizia privind ora standard ţine de competenţa naţională.

IP/18/5302, 31.08.2018

Spread the love


Scrieti un comentariu