Prisma » Economic » Activităţi de promovare, de reprezentare a intereselor, de lobby

Activităţi de promovare, de reprezentare a intereselor, de lobby

Registrul de transparenţă îşi sărbătoreşte prima aniversare, cu un bilanţ care cuprinde peste 5.150 de înregistrări, participarea Consiliului şi o consultare publică.

Registrul comun de transparenţă al Comisiei şi al Parlamentului European (destinat organizaţiilor şi lucrătorilor independenţi implicaţi în activităţi de promovare, de reprezentare a intereselor, de lobby etc.) şi-a sărbătorit prima aniversare în 23 iunie. Registrul online oferă cetăţenilor informaţii detaliate privind organizaţiile şi lucrătorii independenţi care încearcă să contribuie la elaborarea politicilor europene şi să influenţeze acest proces şi este un exemplu inovator de cooperare între instituţiile UE.

Aniversarea a coincis cu adoptarea de către Consiliul de Miniştri a deciziei de a fi reprezentat, de asemenea, în cadrul registrului, prin trimiterea unui observator la secretariatul comun care se ocupă de gestionarea zilnică a acestuia.

Pentru a pune bazele unui proces de revizuire care va avea loc anul viitor şi pentru a contribui la elaborarea primului raport anual privind funcţionarea registrului a fost iniţiată o consultare publică online a părţilor interesate, care va dura până la data de 31 august 2012.

Aniversarea a marcat, de asemenea, închiderea oficială a vechiului registru al reprezentanţilor de interese, instituit de Comisie în 2008. Organizaţiile din vechiul registru au fost transferate treptat în cel nou, în cursul perioadei de tranziţie de 12 luni, în timp ce toate noile înscrieri s-au efectuat exclusiv în registrul comun de transparenţă.

IP/12/681, 22/06/2012Scrieti un comentariu