Prisma » Politic » Alegeri prezidenţiale în Egipt

Alegeri prezidenţiale în Egipt

Mohammed Morsi, candidat sprijinit de Frăţia Musulmană a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Egipt. După anun-ţul comisiei electorale, el s-a proclamat un lider “pentru toţi egipteni”.

Potrivit datelor oficiale, avansul lui Morsi în faţa contracandidatului Shafiq (un fost colonel în forţele aeriene care a fost perceput ca fiind favorit al consiliului militar care a preluat de la Mubarak puterea) a fost de 800.000 voturi.

Recent, după închiderea secţiilor de votare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, Consiliul Suprem al Forţelor Armate a emis amendamente constituţionale care i-au preşedintelui mai multe dintre competenţelor sale majore. Militarii aflaţi la guvernare au rămas arbitrii principali peste problemele cele mai presante ale unei tranziţii compli-cate, cum ar fi redactarea unei noi Constituţii, legiferare, aprobarea bugetului de stat.

Noul preşedinte nu va mai desemna ministrul apărării şi va pierde titlul de “Comandant Suprem al Forţelor Armate”.

Anterior, parlament ales în mod liber, dominat de Frăţia Musulmană, a fost dizolvat, lăsând militarilor responsabilitatea de a legifera. Pe această temă, Tribunalul Administrativ din Cairo va examina, în 7 iulie, legalitatea dizolvării parlamentului.

Spread the love


Scrieti un comentariu