Prisma » Cultură » Mircea Hohoiu a venit acasă, la Reşiţa

Mircea Hohoiu a venit acasă, la Reşiţa

Mircea Hohoiu

“Din când în când, este bine să venim acasă. Să ştim de unde ne tragem, să ne simţim rădăcinile, şi în seara aceasta, la Reşiţa, a venit acasă Mircea Hohoiu”, a spus Camelia Duca, directoarea librăriei Semn de carte, în deschiderea concertului pe care cantautorul, stabilit în Germania, l-a susţinut în seara de marţi 24 iulie, sub bolta de viţă a librăriei.

Reşiţeanul Mircea Hohoiu a făcut carieră în sport, a fost înotător de performanţă, arbitru de schi şi, în anii ’80, a fost antrenorul lotului de nataţie al României, dar este şi un apreciat interpret de folk şi rock. În tinereţe a activat în mai multe trupe de folk-rok şi a fondat formaţia “Atheneum” împreună cu Gheorghe Gheorghe (valoros instrumentist de jazz, acum stabilit şi el în Germania) şi cu regretatul interpret de folk Mircea Bucsok. Mircea Hohoiu a făcut o pasiune din a căuta şi a pune în valoare vechi cântece din folclorul specific reşiţean, în special de limbă germană, cântece în care se regăsesc multe din tradiţiile locului, legate de muncă, de drumeţii în natură, de petreceri. Din aceste cântece a fost alcătuit, în mare parte repertoriul lui Mircea Hohoiu, în curtea librăriei Semn de carte, unde a fost aplaudat de un numeros public, de prietenii săi reşiţeni, de care nu s-a despărţit niciodată. Printre cântecele interpretate la voce şi la chitară, unele în limba română, altele în germană, au fost: “Valsul Semenicului”, “Bârzava Blues”, “In Doman, Reschitz und Sekul”, “Ta Leapu” (“Ucenicul”), “Tuat troubn am Peagl” (“Acolo sus pe deal”), “Hai mândro pă Semenicu”. Aceste cântece, şi multe altele, interpretate în dialectul german al reşiţenilor, sunt reunite pe un CD, cu titlul “Mia sein Reshitzara” (“Noi suntem reşiţeni”).

Alături de Mircea Hohoiu a fost prezent, în calitate de moderator şi prieten, Doru Dinu Glăvan, astfel încât cei doi vechi amici au depănat amintiri din tinereţe, întâmplări interesante sau amuzante, din perioada reşiţeană a lui Mircea Hohoiu. Au fost evocate personalităţi şi personaje pitoreşti din Reşiţa de altădată, ca Mircea Popa, regretaţii Mircea Bucsok şi Petru Iliasă, Ioan Adamek, Gelu Micusca (prezent la manifestare) şi mulţi alţii.

În finalul concertului-şezătoare, a cântat folk Didina Curea din Oţelu Roşu.

Spread the love


Scrieti un comentariu