Prisma » Social » Rromii vor să aibă o strategie!

Rromii vor să aibă o strategie!

În prezent, în Caraş-Severin, trăiesc circa 7891 de romi, ceea ce reprezintă circa 2,37 la sută din populaţia judeţului. Problemele acestora au fost aşternute pe hârtie încă din luna martie a acestui an, iar documentul rămâne deschis tuturor etnicilor care au găsit soluţii la creşterea gradului de şcolarizare, a nivelului de trai sau a reducerii riscului de boală. Odată finalizată, strategia va fi pusă în aplicare, în aşa fel încât minoritatea să nu se mai simtă discriminată şi să ducă o viaţă cât de cât normală.

Romii din Caraş-Severin susţin că au nevoie de o strategie, prin care să oblige autorităţile statului să ia măsuri care să combată sărăcia. Prin urmare, pentru că aşa spun politicile sociale din România şi din Uniunea Europeană, Instituţia Prefectului a elaborat un document după care să se ghideze autorităţile statului. De la învăţământ şi până la sănătate sau locuri de muncă, strategia explică modul în care problemele romilor ar putea fi rezolvate. „Desigur, documentul nu este finalizat, strategia poate fi îmbunătăţită. Consultările pentru strategie au început încă din luna martie, iar forma de acum este încă una provizorie”, a declarat Florenţa Albu, şeful Serviciului Afaceri Europene, din cadrul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.

Cele mai mari probleme pe care le au romii din Caraş-Severin se referă la lipsa locuinţelor, a actelor de identitate, dar şi a stării de sănătate. Astfel că, până în 2020 strategia îşi propune să le rezolve, cu sprijinul autorităţilor, dar şi cu cel al Grupului Mixt de Lucru, din care fac parte şi reprezentanţi ai etniei.

Printre cei care au contribuit la la elaborarea Strategiei pentru Romi, este şi Daniel Grebelndinger, consilier în cadrul Primăriei Oraviţa. Acesta a dorit să se asigure de faptul că autorităţile vor avea şi posibilitatea să aplice măsurile aşternute pe hârtie.

Spread the love


Scrieti un comentariu