Prisma » Justiţie » Escrocherii în numele CET Energoterm Reşiţa

Escrocherii în numele CET Energoterm Reşiţa

Atenţie la cei care bat la uşile reşiţenilor pentru a cere bani sub diferite pretexte. După false colectări de donaţii în numele Crucii Roşii, ultima iniţiativă a escrocilor este strângerea de bani în contul unor pretinse datorii la CET Energoterm Reşiţa. Persoanele care fac acest lucru par să meargă după o oarecare planificare, alegând persoane în vârstă, singure. Au însă şi o mulţime de scăpări, care-i dau de gol rapid:

  • lipsa oricărei legitimaţii de serviciu şi refuzul prezentării unui act de identitate.
  • pretinsa hârtie dovadă a datoriei este o bucăţică de hârtie de câţiva centimetri, pe care au notat cu pixul câteva numere de apartamente
  • lipsa chitanţierului pentru colectarea eventualelor plăţi
  • lipsa unei documentări, pretinzând restanţe într-un bloc debranşat de peste 10 ani de la CET. La vremea respectivă CET avea încheiate contracte de prestări servicii numai cu asociaţiile de proprietari, nu direct cu persoane fizice. Prin urmare orice eventuală restanţă se pretinde de la asociaţie, niciodată de la persoane membre ale asociaţiei. Acestea nu pot avea datorii către furnizori cu care nu au avut încheiat un contract. În paranteză fie spus, datoriile de la întreţinere se prescriu după 3 ani, deci nu mai are nimeni dreptul să ceară bani pentru datorii mai vechi în cazul în care în cei 3 ani nu s-au iniţiat în vederea recuperării creanţei demersuri în măsură să întrerupă perioada de prescriere.
  • toate lipsurile procedurale de mai sus persoana în cauză le “compensează” cu o voce ridicată şi multe ameninţări cu judecata, uitând că la o eventuală acţiune în instanţă la dosar se depun dovezi scrise privind pretinsa datorie, nu declaraţii verbale.

Interesant ar fi şi faptul că pretinsul recuperator a apărut cu numai câteva minute după plecarea poştăriţei, în zi de distribuire a pensiilor, deci o zi numai potrivită pentru “plăţi”. Doar că i-a mai scăpat un amănunt: marea majoritate a pensionarilor primesc prim Poşta Română numai cuponul, nu şi banii, aceştia fiind viraţi în conturile de la CEC.

În cazul în care vă treziţi cu aceste persoane la uşă, ţineţi cont de următoarele recomandări:

  • cereţi să vi se prezinte legitimaţia de serviciu şi cartea de identitate. Dacă nu vi le prezintă, sunaţi imediat la 112.
  • dacă se legitimează corect şi vă înmânează şi un desfăşurător cu istoricul datoriilor probabil este în regulă, dar dacă doriţi să vă achitaţi fie şi parţial din restanţe cel mai indicat ar fi să vă deplasaţi la ghişeul CET Energoterm. Biletul de autobuz este mai ieftin decât ar fi pierderea suferită în cazul în care banii ajung pe mâna unor escroci.
  • pentru orice nelămuriri sunaţi cu încredere la CET Energoterm Reşiţa S.A., la serviciul birou abonaţi, telefon 0255-214584, 0255-214142 sau la centrală, 0255-211565.

Madincea B. Antal

Spread the love


Scrieti un comentariu