Prisma » Internaţional » Pe scurt, 12 septembrie 2012

Pe scurt, 12 septembrie 2012

  • 2013 a fost desemnat Anul european al Cetăţenilor, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a drepturilor legate de cetăţenia UE
  • Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat
  • Candidaţii favorabili unor legături mai strânse cu Beijing au reuşit să obţină majoritatea locurilor, 43 din cele 70, în consiliu legislativ al Hong Kong-ului, după alegerile de duminică, 9 septembrie
  • Agenţia oficială de ştiri din Iran a anunţat că data alegerilor prezidenţiale este 14 iulie 2013
  • Statele membre ale UE trebuie să investigheze dacă au existat închisori sau alte facilităţi secrete pe teritoriul lor în care au fost deţinuţi oameni în cadrul programului CIA de extrădări secrete din primii ani ai acestui secol, spune o rezoluţie fără caracter obligatoriu adoptată în PE. Lituania, Polonia şi România, în special, sunt încurajate să deschidă, sau să reia investigaţii independente.
  • Guvernul american a declarat că ar putea lucra cu industria din energie pentru a dezvolta normele de siguranţă în ceea ce priveşte fracturarea hidraulică a depozitelor de gaze natural. Substanţele chimice utilizate în procesul de fracturare hidraulică sunt surse potenţiale de contaminare a apelor subterane.
  • Gazprom a anunţat înfiinţarea unei companii de proiectare comună în Slovenia pentru construcţia porţiunii conductei de gaz South Stream care va traversa această ţară. Rusia îşi propune să diversifice rutele pentru export de gaze naturale către Europa.
  • Kosovo a modificat constituţia la sfârşitul săptămânii trecute pentru a putea închide un organism occidental de supraveghere, un prim pas în direcţia încetării supravegherii externe a ţării. În Kosovo s-a închis un organism occidental de supraveghere cu funcţie de control în regiunea separatistă, desprinsă de Serbia în 2008. Biroul Civil Internaţional – care a fost creat de Grupul de Director Internaţional format din 23 naţiuni membre UE, SUA şi Turcia, care au recunoscut independenţa Pristinei în 2008 – şi-a încheiat oficial activi-tatea în Kosovo luni, 10 septembrie. Unul dintre scopurile corpului a fost de a asigura că drepturile minorităţilor sârbe sunt respectate. Forţele de poliţie ale UE şi de menţinere a păcii NATO vor rămâne în Kosovo până în iunie 2014. “Aceasta este o piatră de hotar importantă în călătoria noastră spre a deveni cea mai nouă naţiune în Europa, multi-etnică, democratică şi cu economie de piaţă” a declarat Hashim Thaci, prim ministrul din Kosovo.
  • Naţiunea chineză şi partidul său de guvernământ se pregătesc pentru schimbarea conducerii, preşedintele Hu Jintao urmând a fi înlocuit cu Xi Jinping, actual vice-preşedinte, în aproximativ cinci săptămâni. Mai mulţi membri ai Biroului Politic format din 25 membri şi ai Comitetului Central format din 371 membri vor fi, de asemenea, înlocuiţi.
  • Suportul pentru blocul Creştin Democrat aflat la guvernare a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani. Uniunea Creştin-Democrată condusă de Merkel a urcat trei puncte procentuale, la 39 la sută, cea mai mare cotă din iulie 2008, potrivit unui sondaj Forsa pentru publicaţia Stern. Social-democraţii au scăzut cu 1 punct la 26 la sută, Grupul Verzilor tot cu 1 punct la 12 la sută, potrivit sondajului. Un alt sondaj, publicat în aceeaşi perioadă, efectuat de Emnid pentru ziarul de duminică Bild arătă conservatorii la 36 la sută şi social-democraţii la 28 la sută. Alegerile parlamentare din Germania vor avea loc în toamna lui 2013.
  • Mitt Romney şi-a intensificat atacurile contra preşedintelui Barack Obama, în urma datelor unui nou sondaj CNN / ORC International, care a indicat că republicanii pierd teren după Convenţia Naţională Democrată de săptămâna trecută. Rezultatele îi dau lui Obama 52%-46% avans în faţa fostului guvernator de Massachusetts. După Convenţia Naţională Republicană de la sfârşitul lunii august, acelaşi sondaj a arătat candidaţii la 48% fiecare. Luând în calcul eroarea de eşantionare, ambele rezultate au fost statistic egale, dar tendinţa din sondajul CNN şi un altul efectuat de Gallup arată că Obama a câştigat un mic avânt după convenţia lui. În acest moment, cele 3 dezbateri televizate din octombrie par decisive pentru alegerile din noiembrie.
  • Se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor profita în cursul lunii de accesul liber la mii de situri rar deschise publicului şi la evenimentele speciale din cadrul Zilelor europene ale patrimoniului, organizate în luna septembrie a fiecărui an în 50 de ţări din Europa. Lansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei. Cele 50 de ţări semnatare ale Convenţiei culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale şi deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului.
Spread the love


Scrieti un comentariu