Prisma » Mediu » Temperaturile globale au crescut semnificativ din 1880

Temperaturile globale au crescut semnificativ din 1880

Temperatura globală medie a suprafeţei Pământului în 2011 a fost a noua cea mai caldă din 1880, potrivit cercetă-torilor de la NASA. Datele arată continuarea tendinţei în care nouă dintre cei mai calzi 10 ani din perioada de înregistrare meteorologică modernă au fost începând cu anul 2000.

Institutul Goddard pentru Studii Spaţiale (GISS) al NASA din New York, SUA, care monitorizează temperaturile globale de suprafaţă, a lansat o analiză actualizată care prezintă temperaturile de pe glob în 2011 faţă de temperatura medie globală de la mijlocul secolului 20. Comparaţia arată cum Pământul continuă să experimenteze temperaturi mai ridicate decât în urmă cu câteva decenii. Temperatura medie în 2011 a fost mai caldă cu 0,51°C, decât media de la mijlocul secolului 20.

“Ştim că planeta absoarbe mai multă energie decât emite”, a declarat directorul GISS, James E. Hansen. “Deci, vom vedea în continuare o tendinţă spre temperaturi mai ridicate. Chiar şi cu efectele de răcire ale unui puternic La Nina şi activitate scăzută solară în ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi 10 ani monitorizaţi.”

Diferenţa dintre 2011 şi cel mai cald an din înregistrarea GISS (2010) este de 0,12°C. Datorită variabilităţii naturale a climatului, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă să crească în mod constant temperaturile an după an. Cu toate acestea, se aşteaptă o creştere continuă a temperaturii în viitoarele decenii.

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a fost de aproximativ 285 părţi per milion în 1880, atunci când a început înregistrarea GISS a temperaturii globale. Până în 1960, concentraţia medie a crescut la aproximativ 315 părţi per milion. Astăzi depăşeşte 390 părţi per milion şi continuă să crească într-un ritm accelerat.

Analiza temperaturii produsă la GISS este compilată din datele meteorologice de la mai mult de 1.000 de staţii meteorologice din întreaga lume, observaţiile prin satelit a temperaturii la suprafaţa mării şi măsurători de cercetare ale staţiilor din Antarctica. Un program computerizat, aflat la dispoziţia publicului, este folosit pentru a calcula diferenţa dintre temperatura de suprafaţă într-o anumită lună şi temperatura medie pentru acelaşi loc în perioada 1951 – 1980. Aceste trei decenii funcţionează ca o bază pentru analiză.

Recordul de temperatură rezultat este foarte apropiat de analize efectuate în alte centre definitorii din lume.

Hansen a declarat că se aşteaptă la un nou record de temperatură medie globală în următorii doi-trei ani deoarece activitatea solară este în creştere şi următorul El Nino va duce la temperaturi tropicale ridicate în Pacific.

“Este întotdeauna periculos să facem predicţii despre El Nino, dar este sigur să spun că vom vedea un nou record în următorii trei ani”, a spus Hansen. “Nu este necesar un puternic El Nino pentru a înregistra temperaturi mai mari faţă de 2010.”

Spread the love


Scrieti un comentariu