Amenzile de miliarde, chiar dacă aplicate, nu rezolvă problema deşeurilor
Deşeurile constituie o permanentă problemă pentru orice comunitate iar exploatarea lor haotică este un pericol cert pentru civilizaţia actuală. Aceste aspecte au fost demonstrate de-a lungul timpului iar Tiberiu Pădureanu, directorul Asociaţiei Intercomunitare Intercom Deşeuri Caraş-Severin (ADI) şi al societăţii Ecosal, a afirmat, cu ceva timp în urmă că gradul de civilizaţie al unei naţiuni, al unui stat, poate fi măsurat şi din punct de vedere al gunoiului. Cu cât gunoiul este mai umed, cu atât acel stat se află în urmă. Dacă deşeurile sunt uscate, atunci avem de-a face cu un grad de civilizaţie superior, pentru că intervine colectarea selectivă şi prelucrarea deşeurilor spre folosinţă energetică sau refolosire. Tiberiu Pădurean a făcut recent o trecere în revistă a momentului actual în procesul de implementare a proiectului Sistem de Management Intregrat al Deşeurilor la nivelul judeţului, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Dincolo însă de derularea acestui proiect – vital pentru judeţ – şi de atribuţii ADI (în paranteză fie spus, Tiberiu Pădureanu şi reprezentanţii Consiliului judeţean se luptă şi acum cu mentalităţile primăriilor vizavi de gestionarea deşeurilor), problema acestor deşeuri este una complexă iar complexitatea ei a fost relevată inclusiv de Sergiu Tent, reprezentantul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice pe zona Vest (ANRSC). Tent arată că, totuşi, Caraş-Severinul se află în faţă pe lângă alte judeţe din vest dar e nevoie neapărat de şase staţii de transfer pentru gestionarea deşeurilor. Acest tip de obiectiv este agreat de ANRSC.
”Gunoiul este Cenuşăreasa serviciilor comunitare, susţine Sergiu Tent. Dar, ar fi bine să nu se mai pună atât problema preţului ridicării deşeurilor, dacă dorim să avem oraşe şi localităţi curate. Primarii trebuie să înţeleagă că aşa cum plătesc energia electrică, aşa trebuie să achite şi preţul gunoiului. Iar dacă oamenii nu plătesc, primăriile trebuie să ia măsuri coercitive, e singura soluţie. Ştiu că unii primar îşi negociază poziţiile în ADI, dar nu e normal. Din partea mea, există o deplină deschidere către Ecosal Caraş-Severin, care e singurul operator acreditat să se ocupe de gestionarea deşeurilor. Ar fi bine să se înceapă colectarea selectivă a deşeurilor dar vă spun că mai mute tipuri de containere ridică preţul.”
Pe de altă parte, comisarul şef al Gărzii Financiare Caraş-Severin, Marius Cârpean, prezent la discuţie, spunea că e nevoie în judeţ de mai multe puncte de depozitare, având astfel un punct de vedere diferit faţă de reprezentantul ANSCR. Cârpean a reiterat ideea că amenzi de miliarde de lei vechi nu rezolvă problema şi că instituţiei pe care o conduce i-ar fi uşor să aplice doar aceste sancţiuni financiare.
Dan Apostolescu
Publicat in: 26/09/2012 | Nu sunt comentarii » |