Prisma » Executiv » Un nou val de furturi de capace de canal bulversează Aquacaraş dar şi autorităţile reşiţene

Un nou val de furturi de capace de canal bulversează Aquacaraş dar şi autorităţile reşiţene

Aproape eradicat sau măcar combătut cu forţă în ultimii ani, fenomenul furturilor de capace de canal şi grătare pluviale sau de canalizare, toate comercializabile la fier vechi, a reizbucnit la Reşiţa. Situaţia exasperează deja operatorul de apă Aquacaraş, care se vede pus în situaţia să le tot schimbe iar o singură bucată dintr-un asemenea capac nu e deloc ieftină. În acest context, ca urmare a furturilor masive de capace de cămine din ultimele luni, SC Aquacaraş SA a luat măsurile necesare achiziţionării şi montării, pe raza Municipiului Reşiţa, a peste 100 de capace de cămine (fontă, material compozit şi beton), ne informează Adriana Almăjan, responsabil cu comunicarea la nivelul societăţii. Acţiunea de montare a capacelor furate începe în data de 17 octombrie 2012 şi se va desfăşura până la completarea integrală a elementelor de sistem furate.

”Cu această ocazie revenim şi facem din nou apel către toate autorităţile implicate în supravegherea şi controlul domeniului public pentru implementarea de măsuri drastice în vederea evitării, pe viitor, a producerii de furturi de elemente de sistem, inclusiv capace de cămine, a declarat Adriana Almăjan. Măsurile pe care le solicităm autorităţilor cu competenţe în domeniu vizează atât identificarea şi pedepsirea exemplară a celor care se fac vinovaţi de sustragerea capacelor cât şi a celor care acceptă preluarea acestora spre valorificare. SC Aquacaraş SA depune eforturi semnificative pentru achiziţionarea şi montarea elementelor furate, însă ritmul furturilor a crescut continuu în ultima perioadă uneori, posibilităţile de înlocuire a acestor elemente furate fiind depăşite. Furturile elementelor de sistem (capace de cămine, vane, etc) pun în pericol funcţionarea sistemului de apă – canal, sănătatea pietonilor şi siguranţa rutieră. Considerăm că o implicare mai activă a tuturor autorităţilor şi aplicarea de sancţiuni severe împotriva celor care fură elemente de sistem de pe domeniul public ar putea conduce la scăderea intensităţii acestui fenomen în beneficiul tuturor cetăţenilor Municipiului Reşiţa.”

Conducerea Aquacaraş consideră că o implicare mai activă a tuturor autorităţilor şi aplicarea de sancţiuni severe împotriva celor care fură elemente de sistem de pe domeniul public ar putea conduce la scăderea intensităţii acestui fenomen în beneficiul tuturor cetăţenilor municipiului Reşiţa.

Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, susţine că societatea are obligaţia de a efectua întreţinerea, reparaţiile curente planificate şi accidentale, precum şi reparaţiile capitale ce se impun la bunurile din patrimoniul concesionat, conform contractului încheiat. Operatorul trebuie să asigure supravegherea colectoarelor canalizării prin personal calificat, care să verifice periodic, printre altele, existenţa grătarelor la gurile de scurgere. De asemenea, una dintre principalele lucrări de întreţinere care trebuie executate o reprezintă înlocuirea capacelor de canal şi a grăta-relor de scurgere. De acord, numai că în atribuţiile Poliţiei Locale intră paza acestor obiective, nu doar constatarea că în urma verificărilor efectuate, în luna septembrie, pe raza municipiului Reşiţa de către Serviciul de Gospodărie Urbană şi Mediu, s-a constatat că lipsesc peste 140 de capace de canal şi circa 70 de grătare pluviale.

Daniel Botgros

Spread the love


Scrieti un comentariu