Prisma » Social » La Reşiţa se protestează împotriva puterii

La Reşiţa se protestează împotriva puterii

Începând de duminică, 15 ianuarie, în fiecare după amiază, aproximativ 2 – 300 de reşiţeni au protestat, în piaţa din centrul civic, împotriva Preşedinţiei, a Guvernului, a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Caraş-Severin. Manifestaţiile lor s-au alăturat demonstraţiilor de protest din Bucureşti şi din alte aproximativ 40 de oraşe din aproape toate judeţele. Reamintim că protestele au început în ţară săptămâna trecută, iniţial ca o formă de sprijin faţă de fondatorul SMURD, Raed Arafat, care, la presiunea preşedintelui Traian Băsescu, a fost obligat să demisioneze din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Mai menţionăm că Raed Arafat şi-a exprimat dezacordul faţă de unele prevederi ale proiectului legii sănătăţii, având, pe această temă o dispută cu Traian Băsescu. Ulterior, deşi proiectul legii sănătăţii a fost retras, începând de sâmbătă 14 ianuarie, protestele s-au orientat împotriva preşedintelui Băsescu, a primului ministru Emil Boc şi a Guvernului. Duminică, la Bucureşti, au avut loc proteste violente, cu lupte de stradă între jandarmi şi grupuri violente de tineri, cu vandalizarea străzii, spargerea unor vitrine, incendierea unor chioşcuri şi maşini. Jandarmeria a dat comunicate în care acuza galeriile echipelor de fotbal din Bucureşti, că stau la baza violenţelor. Duminică aproximativ 150 de reşiţeni au ieşit în piaţa din centrul civic, la un protest spontan, neautorizat. Jamdarmii au organizat un baraj între clădirea Consiliului Judeţean şi protestatari, însă manifestaţia a fost paşnică şi nu s-au înregistrat evenimente violente. Demonstranţii au solicitat angajarea unui dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, însă acesta era plecat la Bucureşti. Nici alte autorităţi judeţene nu au sosit la faţa locului pentru a dialoga cu manifestanţii. Protestatarii aveau steaguri găurite în locul stemei, ca la revoluţia din 1989, au scandat împotriva lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc, au agitat pancarde pe care erau scrise lozinci anti-Băsescu şi antiguvernamentale, acuzau sărcia şi taxele prea grele: “Demisia – o nouă şansă pentru România!”, “Nu alegerilor comasate!”, “Chiorule, nu vezi unde ne-ai adus?!”, “Nu ne mai umiliţi!” etc. Printre protestatari au fost revoluţionari, sindicalişti şi lideri de sindicat, alte categorii sociale, cum ar fi pensionari, medici, profesori şi muncitori, chiar şi patroni de societăţi comerciale.

Luni 16 ianuarie, reşiţenii au ieşit din nou în piaţă, de data aceasta având asupra lor şi pancarde cu sloganuri împotriva autorităţilor locale, împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin. În fruntea manifestanţilor au fost revoluţionarii şi liderii sindicatelor, care au prezentat prefectului Octavian Ţunea, nemulţumirea protestatarilor respectiv, faptul că aproape toate categoriile de cetăţeni au de suferit de pe urma măsurilor Guvernului: “Aţi luat banii pensionarilor, profesorilor, funcţionarilor, doctorilor şi poliţiştilor. Unde vreţi să vă opriţi? Ori noi, ori voi!”, a spus unul dintre liderii revoluţionarilor, Dumitru Alexa. Liderul Cartel Alfa Caraş-Severin, Marian Apostol, i-a spus prefectului: “Băsescu nu a înţeles că nu este şeful tuturor. El trebuie să ştie că ocupă funcţia de preşedinte pentru a fi în slujba poporului. În ţară se moare de foame, dar Băsescu şi ai lui nu văd ce se întâmplă!”

Protestele au continuat şi marţi, 17 ianuarie, când mulţimea din piaţă, sub rafalele de ninsoare, a strigat din nou lozinci împotriva lui Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea şi Sorin Frunzăverde. Una dintre lozincile scandate de protestatari a fost: “Frunzăverde din Banat, fără bani tu ne-ai lăsat!”, alta: “Vrem libertate şi dreptate!”

Luni şi marţi au avut loc manifestaţii de protest şi în Caransebeş, unde sute de oameni au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului României.

Marţi, 17 ianuarie, la solicitarea Cartel Alfa Caraş-Severin şi a Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989 – Reşiţa, Primăria Reşiţa a aprobat organizarea de manifestaţii de protest, în centrul civic, până în data de 31 ianuarie, a.c., între orele 15 şi 19. Marţi, 17 ianuarie, medicul Raed Arafat a fost rechemat de către Emil Boc, la Ministerul Sănătăţii, însă protestele de stradă nu au încetat.

Conform comunicatelor liderilor PSD şi PNL, în zilele următoare la protestele de stradă se vor alătura şi membrii ai acestor partide. Însă, de remarcat ar fi că la manifestaţiile de protest de la Bucureşti, chiar şi liderii politici ai opoziţiei au fost huiduiţi de către protestatari.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu