Prisma » Ştiinţă » Capsula elicopter

Capsula elicopter

Capsulele tradiţionale folosesc la reîntoarcerea pe Pământ paraşute care le permit să atingă, oarecum necontrolat, solul sau oceanul. Acest lucru se poate schimba.

Cercetătorii de la NASA testează un sistem de rotor, care ar permite capsulelor spaţiale să zboare ca elicopterele. Propusă iniţial în epoca Apollo, ideea a fost abandonată în favoarea mai uşoarei şi mai ieftine paraşute.

O eli-capsulă ar putea ateriza uşor şi aproape oriunde. Acest nivel de control ar oferi o gamă mai largă de opţiuni pentru reintrare şi aterizare.

O echipă de ingineri a adus o pereche de capsule, modele la scară de dimensiuni mici, la centrul de asamblare al vehiculelor de la NASA Kennedy Space Center din Florida, pentru a încerca un rotor care ar putea fi folosit în loc de paraşute la întoarcerea navei spaţiale.

Conceptul ar da unei capsule stabilitatea şi controlul unui elicopter, dar nu ar fi nevoie de alimentare, lipsind un motor de acţionare. Vântul care trece prin lamelele rotorului când capsula coboară le-ar pune în mişcare, un proces numit autorotaţie, care a fost testat în mod repetat pe elicoptere, dar niciodată pe nave spaţiale.

“Scopul testelor pe care le facem noi aici este de a studia cum să obţinem pornirea rotorului,” a declarat Jeff Hagen, un inginer de la Johnson Space Center din Houston. Fără un motor, principala problemă este desfăşurarea corectă şi iniţializarea mişcării lamelelor fără folosirea unui dispozitiv de putere.

Conceptul rotorului se potriveşte, de asemenea, foarte bine pentru rachete portante, a spus Hagen. În loc de a le arunca împreună cu motoarele lor valoroase la sfârşitul misiunii, ar putea fi construite rotoare în cadrul rachetei şi desfăşurate în etapa descendentă. La fel ca şi la capsulă, acestea ar fi controlabile tot drumul în jos şi ar ateriza lin pentru a salva toate componentele importante.

Cercetătorii au subliniat că munca lor încorporează elemente prezente diferite pentru a crea ceva inovator.

“Cu o sută de ani în urmă, au existat camere foto, telefoane şi au existat dispozitive fără fir pentru a trimite codul Morse, tehnologii separate care lucrau individual”, a declarat Les Boatright, un inginer de la Kennedy. “Acum, avem un telefon care face toate cele trei lucruri şi este o fuziune de tehnologie. Ei bine, în acelaşi mod luăm tehnologia capsulei de reintrare şi tehnologia rotorului de elicopter şi din fuziunea celor două într-un mod inovator facem ceva care nu a existat înainte”.

Echipa de dezvoltare a mai dat exemplu unele bombe care au aripioare ce se deschid în condiţii de siguranţă la viteză mare. Vehiculele de reintrare ar putea folosi un mecanism similar cu aripioarele, cu diferenţa că lamele capsulei ar începe rotirea aproape imediat după deschidere. Aripioare de control se vor deschide pe partea laterală a capsulei, pentru păstrarea echilibrului şi stabilităţii.

Testarea conceptului este la început. Va urma eliberarea unei eli-capsule ridicată de un balon la mare înălţime urmată de o capsulă ce revine cu probe ştiinţifice de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Spread the love


Scrieti un comentariu