Prisma » Mediu » CEZ finalizează lucrările la barajul de la Văliug

CEZ finalizează lucrările la barajul de la Văliug

După ce tot puietul din lacul Gozna a luat cursul Bârzavei, oficialii de la CEZ au luat decizia să suspende temporar lucrările de reabilitare a barajului. Odată cu debutul lunii decembrie însă, au hotărât să continue ceea ce au început, mai ales că cei din comisia de supraveghere a barajelor sunt cu ochii pe Caraş-Severin.

„În cursul zilei de 03 decembrie, TMK Hydroenergy Power a demarat cea de-a doua etapă a lucrărilor de reparaţii şi mentenanţă la barajul Gozna, conform prevederilor Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor din cadrul Ministerului Mediului. În funcţie de factorii externi aferenţi, lucrările sunt estimate să fie finalizate în jurul datei de 07 decembrie”, a declarat Angelica Barbu, purtătorul de cuvânt al CEZ România. În această etapă finală, lucrările vizează montarea cablurilor de manevră ale grătarelor conductelor aferente golirii de fund şi repararea stavilei plane cu care este echipat deversorul frontal. Aceste intervenţii sunt esenţiale pentru siguranţa în exploatare a barajului şi, implicit, a populaţiei din zonele de aval, având în vedere că barajul a fost dat în folosinţă în anul 1953, iar ultima intervenţie de reparaţie majoră este înregistrată în 1991.

„Aşa cum precizam anterior, lucrările impuse de Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor pot fi realizate exclusiv cu condiţia golirii lacului Gozna. TMK Hydroenergy Power a luat o serie de măsuri pentru prevenirea şi reducerea unui potenţial impact negativ asupra faunei piscicole”, subliniază purtătorul de cuvânt al cehilor.

Una dintre măsurile pe care CEZ a luat-o se referă la golirea la debit controlat de circa 02-04 mc/secundă. Mai mult decât atât, aceştia au luat măsuri de protecţie a ecosistemului, împreună cu autorităţile competente: Agenţia Naţională de Mediu Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu Caraş-Severin, Ocolul Silvic Văliug, Primăria Văliug, Administraţia Bazinală de Apă Banat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, dar şi cu Agenţia Naţională pentru Piscicultura şi Acvacultură.

Cei care conduc compania cehă explică faptul că finalizarea lucrărilor în termenii propuşi va depinde de condiţiile de mediu. Mai exact, depinde de nivelul aluviunilor după golire, starea tehnică a echipamentelor supuse intervenţiilor, dar şi de condiţiile meteorologice din această perioadă.

„Astfel, TMK Hydroenergy Power pune în practică impunerile Ministerului Mediului pentru siguranţa barajelor şi a populaţiei din aval, respectând toate prevederile legale, tehnice şi de calitate din domeniu”, asigură Angelica Barbu.

Tatiana Munteanu

Spread the love


Scrieti un comentariu