Prisma » Politic » Cu ce judeţe ajunge Caraş-Severin în regiune, după reorganizarea teritorială

Cu ce judeţe ajunge Caraş-Severin în regiune, după reorganizarea teritorială

Liderii principalelor partide politice din judeţ îi asigură pe cărăşeni de faptul că regionalizarea se va face după graniţele istorice ale Banatului, ceea ce ne va plasa în Regiunea Vest, alături de Timiş, Arad şi Hunedoara.

Liderii partidelor politice din Caraş-Severin au declarat că singurele judeţe luate în calcul pentru formarea Regiunii de Vest sunt cele aduse în atenţia publicului şi că, în niciun caz, o altă reorganizare teritorială nu este adusă în discuţie.

„Nu ştiu de unde a apărut o altă variantă de regiune! Dintr-o discuţie pe care am avut-o cu premierul Victor Ponta în decembrie, se vorbea despre dorinţa executivului de a dezvolta viitoarele regiuni pe graniţele actuale. Asta înseamnă: Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara”, asigură vicepreşedintele PNL la nivel naţional, Sorin Frunzăverde.

În ce îl priveşte pe preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, parlamentarul Ion Mocioalcă, acesta ia în calcul rolul esenţial al regiunilor, ceea ce scoate din calcul o altă formă de organizare decât cea expusă deja de Guvernul Ponta. „Acea variantă cu capitala la Târgu-Jiu este o prostie. Prim-ministrul României îşi doreşte o regiune care să fie puternică şi să nu uităm faptul că prin regiune se urmăreşte o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi nimeni nu îşi poate face regiunea aşa cum îl taie capul”, a declarat preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă.

În plus, acesta a subliniat faptul că deşi se vorbea despre reorganizarea administrativ-teritorială a României încă de pe vremea Guvernului Boc, liderul PDL nu a aşternut nicio idee pe hârtie. „De pe vremea lor există doar intenţii şi visele cu care se trezeau dimineaţa”, a declarat parlamentarul.

Cum vor funcţiona regiunile

Regionalizarea se va face după un calendar stabilit de executiv. Se preconizează apariţia unui Consiliu Regional, ales de către consilierii locali şi judeţeni din cele patru judeţe, care se vor transforma în electorat. Forul va trebui să aibă un preşedinte şi să dezvolte proiecte distincte de dezvoltare faţă de cele de la nivel local. În mod normal, Consiliul Regional va prelua din atribuţiile ministerelor.

„La proiectul de lege încă lucrăm, iar din Caraş-Severin vor pleca mai multe propuneri spre centrul ţării. Atunci când vom termina, vom face public documentul”, a declarat liderul liberal Sorin Frunzăverde.



Scrieti un comentariu