Prisma » Ştiinţă » O companie olandeză oferă “bilete dus” pentru Planeta Roşie

O companie olandeză oferă “bilete dus” pentru Planeta Roşie

Mars One a anunţat planurile de a stabili o colonie pe Marte până în 2023 şi a lansat căutarea de voluntari dornici să participe la o misiune doar dus în direcţia Marte, unde vor înfiinţa o aşezare umană permanentă.

Dacă cerinţele pentru programul de astronauţi al NASA sunt extrem de pretenţioase, asigurând că doar cei mai buni şi mai puternici oameni vor ajunge vreodată în spaţiu, Mars One are în vedere un cadru mult mai larg. Cerinţele lor sunt elasticitate, adaptabilitate, curiozitate, capacitatea de a avea încredere, creativitate şi inventivitate.

Capacitatea de a manevra o navă spaţială sau de a rezolva problemele neprevăzute, inimaginabile, fiind primii oameni de pe o planetă extraterestră, sunt aptitudini pe care le vor dezvolta în timp.

Mars One cere ca solicitanţii să fie de cel puţin 18 ani (aceştia vor avea 28 în momentul în care vor ajunge pe Marte), să vorbească limba engleză şi să nu fie legaţi de un angajament important pe Pământ. Nu se caută seturi specifice de competenţe, cum ar fi medici, piloţi sau geologi. Până acum s-au primit deja mai mult de 1.000 de solicitări de la potenţialii aplicanţi din întreaga lume.

După ce vor fi acceptaţi în procesul de selecţie, coloniştii moderni aleşi vor intra apoi într-un program de formare, care îi va pregăti pentru zborul programat în 2022. Între timp, Mars One intenţionează să trimită sonde pregătitoare şi rovere cu provizii către planetă încă din 2016. Primul grup de patru colonişti va urma câţiva ani mai târziu, cu o nouă echipă de colonişti sosind la fiecare doi ani după aceea.

Pentru a finanţa expediţia, compania intenţionează să televizeze fiecare aspect al misiunii şi să implice întreaga lume în drumul până la lansare. Câştigătorul Premiului Nobel, fizicianul Gerard’t Hooft, spune într-un material video introductiv: Acesta va fi un spectacol media. “Big Brother” păleşte în comparaţie cu el.

Proiectul Mars One este ideea co-fondatorilor Bas Lansdorp, un antreprenor care anterior a pus bazele unei companii dedicate energiei eoliene şi Wielders Arno, care este un manager de studiu pentru Agenţia Spaţială Europeană. Aceştia doi nu sunt singuri, desigur. Site-ul companiei are o listă întreagă de oameni de ştiinţă internaţionali care servesc în calitate de consilieri.

Deşi videoclipul de prezentare a misiunii face să pară totul foarte simplu, există multe complicaţii care pot să apară la o misiune cu echipaj uman spre Marte, complicaţii pe care ştiinţa doar începe să le privească cu seriozitate. De exemplu, o recentă misiune simulată de 17 luni către Marte a arătat că obiceiurile de somn ale membrilor echipajului ar fi dramatic afectate în timpul călătoriei de câteva luni către planetă.

Firma olandeză nu este singurul întreprinzător privat care priveşte spre Marte. Preşedintele Space X a prezentat recent planurile sale de a stabili o colonie cu 80.000 de suflete pe Marte, în următoarele câteva decenii.

A patra planetă de la Soare are doar jumătate din dimensiunea Pământului şi un volum de zece ori mai mic. Vârsta derivată din măsurători izotopice pe meteoriţi este de 4.5 miliarde de ani. Gravitaţia pe Marte este de 37% din cea a Pământului. Ziua marţiană durează cu o jumătate de oră mai mult decât ziua terestră iar anul marţian durează aproape cât doi echivalenţi pământeşti. Anotimpurile se aseamănă celor de pe Pământ. Temperaturile variază între -140 °C şi 20 °C. Distanţa minimă dintre Marte şi Terra se situează între 55 şi 90 milioane km.

Marte este în prezent gazda a cinci misiuni spaţiale active: trei în orbită – Odyssey Mars, Mars Express şi Mars Reconnaissance Orbiter, şi două pe suprafaţă – roverul Opportunity şi Mars Science Laboratory Curiosity.

ordine planete sistem solar

Spread the love


Scrieti un comentariu