Prisma » Social » Deputaţii europeni cer miniştrilor UE să introducă sistemele de garanţii pentru tineret

Deputaţii europeni cer miniştrilor UE să introducă sistemele de garanţii pentru tineret

Sistemul de “garanţii pentru tineret”, care ar trebui să dea asigurări că niciun tânăr european nu va petrece mai mult de patru luni fără un loc de muncă, educaţie sau formare profesională, a primit un sprijin puternic în Parlament. Deputaţii au votat o rezoluţie care solicită miniştrilor muncii din UE să susţină, în februarie 2013, o recomandare a Consiliului ca toate statele membre să introducă aceste sisteme.

Sistemele de garanţii pentru tineri urmăresc să se asigure că toţi tinerii cetăţeni sau rezidenţi legali ai UE până la 25 de ani şi proaspeţii absolvenţi care au sub 30 de ani primesc o ofertă bună de angajare sau că îşi continuă educaţia sau ucenicia, după patru luni de şomaj, subliniază rezoluţia.

Introducerea garanţiilor pentru tineret în toate statele membre

Parlamentul a solicitat deja de două ori înfiinţarea unor astfel de sisteme şi sprijină ferm propunerea Comisiei Europene pentru o recomandare a Consiliului privind introducerea lor în toate statele membre.

Finanţare UE

Sistemele de garanţii pentru tineret ar trebui să fie eligibile pentru finanţare din fonduri europene şi anume din Fondul social european, care ar trebui, prin urmare, să primească cel puţin 25% din fondurile structurale ale UE, au susţinut deputaţii europeni.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei să sprijine statele membre care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Şomajul în rândul tinerilor

Şomajul în rândul tinerilor din UE a ajuns la o medie de 23,7% în noiembrie 2012. Acesta a depăşit 15% în toate statele membre, cu excepţia a patru dintre ele (Germania, Austria, Olanda şi Danemarca), 30% în Portugalia, Italia, Slovacia şi Letonia şi 50% în Spania şi Grecia.

În România, şomajul în rândul tinerilor este de 23%.

REF.: 20130114IPR05312

Spread the love


Scrieti un comentariu