Prisma » Ştiinţă » ESA va încerca să devieze un asteroid în apropierea Pământului

ESA va încerca să devieze un asteroid în apropierea Pământului

Agenţia Spaţială Europeană a început să planifice un test pentru a vedea dacă se poate devia cu succes de pe orbită un asteroid în apropierea Pământului. Misiunea va fi europeană – americană.

Pentru a fi clari, ESA nu a observat un asteroid care este probabil să atingă Pământul şi nu lansează o misiune pentru a salva omenirea de la un pericol iminent.

În schimb agenţia propune o misiune prin care încearcă să trimită o pereche de nave spaţiale spre un asteroid din apropiere pentru a testa efectele ciocnirii intenţionate a unei nave de aproximativ 300 kg cu un asteroid, nava fiind accelerată la o viteză de 6.25 km pe secundă, urmărind să se observe dacă forţa generată de impact este suficientă pentru a-i schimba orbita într-un mod măsurabil. La acest tip de viteze, materiale implicate în impact nu sunt doar deformate sau distruse, ci mai degrabă sunt vaporizate, transformându-se în plasmă strălucitoare.

Rolul de observator îi revine celei de a doua nave, plasată în apropiere. Misiunea va fi orientată spre un asteroid binar, un asteroid mai mic care orbitează în jurul unuia mai mare. Datele privind modificarea vitezei de rotire a celor două corpuri, unul în jurul celuilalt, şi a orbitei după impact ar trebui să formeze o idee destul de bună despre succesul testului.

Asteroidul în cauză este 65803 Didymos, care este de 800 metri în diametru, suficient de mare pentru a fi destul de periculos. Pentru referinţă, evenimentul de la Tunguska, o explozie din Sibera în 1908, a fost, probabil, doar impactul cu fragmentul unei comete de aproximativ 100 de metri. Didymos are un satelit mic de aproximativ 150 de metri în diametru, care orbitează la aproximativ un kilometru distanţă iar perechea va fi aproape de Pământ între 2022 şi 2023. Ţinta va fi satelitul mai mic, nu Didymos, şi ESA speră la o schimbare orbitală de aproximativ 1%.

Misiunea este numită AIDA, pentru Asteroid Impact & Deflection Assessment (impact cu un asteroid & evaluarea deviaţiei), şi va consta din două nave spaţiale: DART, care va lovi, şi AIM, care va urmări tot ce se întâmplă şi va efectua apoi mai multe măsurători.

Metoda simplă aminteşte de misiunea Deep Impact din 2005, când a fost lovită o cometă cu o nava spaţială.

Spread the love


Scrieti un comentariu