Prisma » Economic » Fonduri europene pentru ferme familiale

Fonduri europene pentru ferme familiale

În şedinţa de Guvern din data de 30 ianuarie 2013 a fost prezentată o notă a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, prin care deţinătorii de ferme familiale ar putea fi sprijiniţi din fonduri europene pentru a face diverse investiţii. Astfel, aceştia vor putea primi fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii.

Ministrul Daniel Constantin va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a modifica Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în scopul obţinerii acestei finanţări.

Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru comercializarea surplusului de produse obţinute. Activitatea economica desfăşurată de către ferma familială – permanent, ocazional sau temporar trebuie înregistrată şi autorizată în condiţiile legii.

MADR intenţionează deschiderea unei noi sesiuni prin Măsura 121 dedicată exploataţiilor de semi-subzistenţă în vederea dezvoltării activităţii agricole către piaţă (proiecte între 5.000 – 50.000 Euro). Aceşti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schemă de subvenţionare a dobânzii şi pentru cea de actualizare a diferenţei de curs valutar pentru achiziţia de utilaje în cadrul Măsurii 121. Se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri.

Spread the love


Scrieti un comentariu