Prisma » Cultură » “Aştept de 35 de ani să citesc la Cenaclul Semenicul!”

“Aştept de 35 de ani să citesc la Cenaclul Semenicul!”

Invitatul Cenaclului “Semenicul”, în seara de joi, 12 ianuarie, a fost prozatorul, istoricul şi criticul literar Gheorghe Secheşan, conferenţiar dr. la Universitatea de Vest din Timişoara. Gheorghe Secheşan s-a născut la Orşova, a copilărit în Valea Almăjului, şi a făcut mai mulţi ani de şcoală la Reşiţa. A absolvit facultatea de Filologie la Timişoara, oraş în care trăieşte astăzi. S-a afirmat în domeniul criticii şi istoriografiei literare, a publicat mai multe romane, este membru al Uniunii Scriitorilor.

Gheorghe Secheşan a citit fragmente din mai multe texte încă nepublicate. Este vorba de piesa de teatru “Romică şi Julen”, precum şi de romanele “Căderea înapoi” şi “Minunatele întâmplări ale vajnicului brigadier Marinică”. Înainte de a începe lectura textelor, autorul a declarat: “Mi-am dorit de 35 de ani să citesc în Cenaclul “Semenicul”. Am participat pe atunci la şedinţele de cenaclu, eram elev de liceu, şi îmi amintesc că şi în acea vreme aici se aflau Gheorghe Jurma şi Olga Neagu. Am citit nişte poeme cu parfum de Bârzava. Şi atunci, ca şi acum, Cenaclul “Semenicul” era o grupare de lucru care merită toată admiraţia. Participau scriitori valoroşi şi entuziaşti, era o atmosferă unică. Au trecut 35 de ani şi iată-mă din nou aici, stăpânit de aceeaşi emoţie”. Piesa de teatru “Romică şi Julen” prezintă o poveste de dragoste din lumea ţiganilor, cu accente satirice şi umoristice. Piesa a stârnit unele controverse printre cenaclişti, deoarece unii au apreciat scenariul, alţii l-au acuzat de lipsă de teatralitate şi de un accent prea mare pus pe descrierea unor imagini, alţii au acuzat textul că se pliază pe un subiect la modă.

În schimb, fragmentele din cele două romane, citite de Gheorghe Secheşan, s-au bucurat de aprecierile tuturor celor prezenţi. Poetul Iacob Roman a spus că textele lui Secheşan nu epuizează subiectele, ci propun o temă de reflecţie pentru cititor, care are la dispoziţie mai multe registre de interpretare. Poetul Nicolae Sârbu şi-a declarat admiraţia faţă de verbul autorului, de prospeţimea textelor, afirmând că Gheorghe Secheşan “are cuvintele la el”, reuşind să surprindă o realitate personală, pe alocuri melancolică, pe alocuri sarcastică, dramatică sau umoristică, trecând cu măiestrie dintr-un registru în altul. Poetul Costel Stancu a caracterizat textele lui Secheşan ca fiind mici drame, care nasc mari întâmplări.

Menţionăm că fragmentul din romanul “Căderea înapoi”, din capitolul “La buiezi”, relevă aspecte dramatice, care par desprinse din copilăria autorului, iar capitolul “Brigadierul Marinică şi îngerii” din romanul “Minunatele întâmplări…”, prezintă viaţa unui “erou” din vremea comunismului, într-o lume populată cu îngeri. La finalul întâlnirii, Gheorghe Secheşan a afirmat că i-a plăcut întâlnirea de la Cenaclul “Semenicul”, s-a declarat încântat de atenţia auditoriului, cât şi de observaţiile critice. “Mă bucur atât de laude, cât şi de critici. Sunt foarte mulţumit că am ales să fiu astăzi cu dumneavoastră aici, la Cenaclul “Semenicul” din Reşiţa, cu atât mai mult cu cât la Timişoara nu mai există cenacluri de lucru. În general, la cenaclurile din Timişoara se prezintă cărţi publicate, sunt mai degrabă lansări sau prezentări de carte, la care toată lumea laudă textele. Vă mulţumesc, am regăsit aici o atmosferă extraordinară”.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu