Prisma » Economic » UE iese treptat din zona de turbulenţă

UE iese treptat din zona de turbulenţă

Potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei, deşi situaţia pieţelor financiare din UE s-a îmbunătăţit substanţial începând din vara anului 2012, relansarea creşterii economice se face cu paşi mici.

După o activitate economică dezamăgitoare în a doua jumătate a anului 2012, potrivit estimărilor, creşterea economică va fi de doar 0,1% în 2013, la nivelul UE. Se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 0,3%.

Îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa financiară nu s-a reflectat într-o accelerare a creşterii. Totuşi, având în vedere că dezechilibrele din perioada premergătoare crizei continuă să se reducă, economia europeană ar trebui să îşi revină. Pentru 2014 se estimează o creştere economică de 1,6% în UE şi de 1,4% în zona euro.

Şomajul

Dată fiind starea economiei în acest an, se aşteaptă o creştere a ratei şomajului până la 11,1% în UE şi 12,2% în zona euro.

Inflaţia

În UE, inflaţia ar trebui să se reducă treptat în cursul anului 2013. În 2014, rata inflaţiei ar trebui să se stabilizeze la aproximativ 1,7% în UE şi 1,5% în zona euro.

Bugetul public

Întrucât multe ţări din UE pun în aplicare măsuri de consolidare fiscală, se estimează că în 2013 deficitele bugetare vor scădea până la 3,4% în UE şi 2,8% în zona euro.

Noile previziuni economice de iarnă

Aceste estimări figurează în previziunile economice de iarnă ale Comisiei pentru UE şi zona euro, publicate la 22 februarie 2013. Noile previziuni fac parte din eforturile pe care le depune UE pt. a monitoriza mai eficient economiile naţionale şi finanţele publice. Previziunile se referă la creşterea PIB-ului, rata inflaţiei, nivelul de ocupare a forţei de muncă şi starea finanţelor publice pt. perioada 2012-2014.

Spread the love


Scrieti un comentariu