Prisma » Internaţional » Pe scurt, 8 mai 2013

Pe scurt, 8 mai 2013

  • În 17-18 iunie, la Lough Erne, Irlanda de Nord, se desfăşoară summitul G8
  • China şi Franţa extind cooperarea economică bilaterală dincolo de sectoarele tradiţionale ale energiei nucleare şi aviaţie
  • Banca Centrală Europeană este pregătită să menţină politica monetară relaxată atât timp cât va fi necesar şi chiar să reducă din nou dobânda de referinţă
  • Giulio Andreotti, figură politică emblematică în Italia, a decedat la Roma, la vârsta de 94 de ani
  • Comisia Europeană a anunţat că acordă Franţei un răgaz de doi ani, până în anul 2015, pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB
  • Între 7 şi 11 mai se desfăşoară procesul de înscriere a candidaţilor în alegerile prezidenţiale din Iran, 14 iunie
  • La două luni de la alegerile generale, Italia are un guvern. Condus de Enrico Letta, el aduce împreună, pentru prima oară din 1947, forţele de centru stânga şi centru dreapta. Nouă dintre miniştri vin din partea Partidului Democrat,(centru-stânga); cinci din Partidul Poporul Libertăţii al lui Silvio Berlusconi, (centru-dreapta); trei politicieni sunt de centru, iar restul de patru miniştri sunt tehnocraţi.
  • Parlamentarii sârbi au votat cu majoritate covârşitoare în sprijinul unui acord de normalizare a relaţiilor cu Kosovo separatist. Guvernul sârb a ajuns la un acord cu Kosovo în luna aprilie, la Bruxelles, dar s-a confruntat cu presiuni din partea sârbilor din nordul divizat al Kosovo, care l-au respins.
  • Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit în această săptămână, la Beijing, cu liderii israelieni şi palestinieni. Beijing a menţinut relaţii strânse cu palestinienii de zeci de ani. În ultimii ani, a cultivat relaţii bune cu Israelul, în special în domeniul apărării.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Shinzo Abe au convenit, la Moscova, 29 aprilie, să-şi reînnoiască eforturile pentru a semna un tratat de pace şi încheia o dispută teritorială de lungă durată asupra Insulelor Kurile. “Preşedintele Putin şi cu mine am confirmat înţelegerea noastră potrivit căreia situaţia existentă, un tratat de pace între Japonia şi Rusia nu a fost semnat de 67 ani, de la sfârşitul războiului, nu este normală”, a declarat Abe reporterilor de la Kremlin. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, acorduri comerciale şi din domeniul energiei.
  • Mişcarea palestiniană Hamas a respins o iniţiativă revizuită de pace în Orientul Mijlociu, propusă de către Liga Arabă, spunând că nimeni din exterior nu poate decide soarta palestinienilor. În cadrul întâlnirilor din cursul săptămânii trecute de la Washington, statele arabe au recunoscând că palestinienii ar putea fi nevoiţi să renunţe la o parte din teritoriu în orice acord final de pace. Statele Unite şi conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată au lăudat această poziţie. Oficialii israelieni au adoptat o poziţie precaută faţă de noilor propuneri, guvernul păstrând obiecţiile în punctele cheie – “dreptul de întoarcere” pentru refugiaţii palestinieni şi crearea unei capitale palestiniene în Ierusalimul de Est.
  • Papa Francisc a făcut apel, cu prilejul Zilei Muncii, la toţi liderii politici să facă tot ce pot pentru a crea locuri de muncă, apreciind că şomajul este rezultatul, “de cele mai multe ori unei concepţii pur economice a societăţii, care urmăreşte profitul egoist, dincolo de parametrii de justiţie socială”.
  • Regele Willem-Alexander a devenit noul monarh al Olandei, succedându-i mamei sale, regina Beatrix. Abdicarea este un gest firesc în Olanda. Atât mama reginei, cât şi bunica acesteia au renunţat la tron. Regina Beatrix, care a ajuns la vârsta de 75 de ani, a declarat că a venit timpul pentru ca noua generaţie să preia conducerea ţării. Fiul ei, Willem-Alexander, va deveni primul rege al Olandei din ultimii 123 de ani.
Spread the love


Scrieti un comentariu