Prisma » Mediu » Marea Hoinăreală – 2013, un program de voluntariat destinat protecţiei mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului Istoric

Marea Hoinăreală – 2013, un program de voluntariat destinat protecţiei mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului Istoric

marea hoinareala gec nera

La începutul lunii aprilie a acestui an, un număr de 37 elevi din clasele IX – XI şi tineri profesori de la Liceul Tehnologic CLISURA DUNĂRII Moldova Nouă, Liceul Tehnologic MIHAI NOVAC Oraviţa şi Liceul MATHIAS HAMMER Anina, au absolvit cursul de agent ecologic voluntar organizat de către GEC Nera în perioada decembrie 2012 – aprilie 2013, la sediul acestor licee, în cadrul unei activităţi extracuriculare care a avut ca scop dobândirea de către cursanţi a unor cunoştinţe şi abilităţi necesare implicării în activităţi concrete de protecţie a mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului.

În 26 aprilie a.c. GEC Nera, a lansat programul de voluntariat MAREA HOINĂREALĂ 2013 în cadrul căruia, în perioada aprilie – noiembrie 2013, voluntarii GEC Nera vor realiza activităţi de monitorizare alternativă a stării mediului şi promovare a ecoturismului în zona parcurilor naţionale şi naturale Cheile Nerei – Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Porţile de Fier, Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului) şi Deliblatska Peščara (Nisipurile Deliblato) din sudul Banatului Istoric, situate pe teritoriul României şi Serbiei.

Programul de voluntariat mai include şi campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei locale şi a grupurilor de turişti privind nevoia respectării regimului de protecţie şi conservare a acestor zone precum şi igienizări, acolo unde este cazul, a zonelor de protecţie integrală şi a zonelor stricte de protecţie incluse în aceste parcuri.

În perioada 26 – 27 aprilie GEC Nera, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, a realizat prima etapa a programului MAREA HOINĂREALĂ 2013, care a inclus activităţi specifice în zona haldei de deşeuri miniere din Sasca Montană şi pe traseele Valea Şuşarei şi Valea Beiului. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Administraţiei Pădurilor – Vojvodinašume şi ai unor ONG-uri din Serbia.

Voluntarii au consemnat în formularele de monitorizare, fenomenul grav de poluare cu praf de deşeuri miniere, provenind de la depozitul neprotejat din Sasca Montană aflat în administrarea Companiei Naţionale a Cuprului şi Fierului Deva. Vânturile puternice şi apele meteorice antrenează, de peste 35 de ani, materialul prăfos din depozit şi-l transportă pe terenurile agricole din zonă, în gospodăriile populaţiei şi pe drumul judeţean Ciuchici – Cărbunari, degradând culturile şi puţinul teren agricol pe care îl au localnicii din comuna Sasca Montană. Lipsa lucrărilor de protejare şi încadrare în peisaj a acestei halde are un impact negativ major asupra dezvoltării turismului în Sasca Montană.

În ce priveşte minunatele trasee Valea Beiului şi Valea Şuşarei voluntarii au consemnat că de la un an la altul are loc o îmbunătăţire a stării de curăţenie şi a infrastructurii de vizitare, o reducere a agresiunilor împotriva patrimoniului natural realizate prin practicarea turismului neorganizat dar şi că anul turistic 2013 debutează fără ca administraţia parcului să aibă un centru de vizitare. În absenţa unui centru de vizitare turiştii şi localnicii află de la specialişti puţine lucruri despre nevoia de protecţie şi conservare a patrimoniului natural iar gradul de acceptare parcului la nivelul comunităţilor locale este extrem de redus.

Lipsa campărilor omologate pe căile de acces în parc, este o altă cauză a necesităţii dezvoltării unui turism civilizat în zona parcului.

Spread the love


Scrieti un comentariu