Prisma » Ştiinţă » Rover pentru studiul stratului de gheaţă din Groenlanda

Rover pentru studiul stratului de gheaţă din Groenlanda

Cel mai nou Rover ştiinţific al NASA a început testele de performanţă, în perioada 3 mai – 8 iunie, pe suprafaţa acope-rită cu gheaţă din Groenlanda. Vehiculul numit GROVER, care este prescurtarea de la Greenland Rover şi Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research, înalt de 182.88 centimetri şi cu o greutate de 363 kilograme, este complet autonom fiind dotat cu panouri solare.

Prima întrebare la care trebuie să răspundă GROVER este dacă vehicule de explorare şi cercetare telecomandate pot supravieţui condiţiilor aspre din zonele îngheţate ale Groelandei. Dacă testele merg bine, robotul va petrece vara efectuând măsurători pentru ca oamenii de ştiinţă să înţeleagă modificările survenite în stratul de gheaţă şi modul în care acestea s-au produs.

NASA a ales acest loc pentru că stratul de gheaţă de la suprafaţă, în Groenlanda, a fost subiect de ştiri în vara anului 2012, când temperaturile ridicate au condus la topiri accentuate ale gheţii pe aproximativ 97 la sută din suprafaţa insulei. GROVER va identifica stratul de gheaţă care s-a format după marele dezgheţ.

În prezent, colectarea acestor date solicită folosirea de radare pe snowmobile, avioane sau sateliţi. Deşi GROVER poate călători numai cu 1.9 kilometri pe oră deasupra stratului de gheaţă gros de aproximativ 3.2 kilometri, robotul alimentat cu energie solară poate funcţiona toată ziua pentru că soarele nu apune în timpul verii arctice. Radarul GROVER va trimite impulsuri de unde radio în stratul de gheaţă şi caracteristicile straturilor de zăpadă şi gheaţă vor fi transmise ulterior, prin satelit, oamenilor de ştiinţă.

Roverului i se va alătura în luna iunie, dacă testele decurg normal, un alt robot, numit Cool Robot, care poate transporta o varietate de instrumente pentru realizarea unor studii atmosferice şi de eşantionare glaciologică.

Proiectul GROVER şi-a făcut debutul în verile anilor 2010 şi 2011, în tabăra de inginerie NASA de la Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland, unde studenţii au vrut să construiască un robot şi i-au propus glaciologului Lora Koenig, acum un consilier pe proiectul GROVER, un robot care să o ajute în studiile specifice.

Michael Comberiate, un inginer NASA pensionar şi managerul taberei de inginerie Goddard a spus, legat Roverul din Groelanda, că este similar cu misiunile NASA de pe alte planete. “GROVER este la fel ca o navă spaţială, dar operează pe Pământ”, a spus Comberiate. “Trebuie să supravieţuiască nesupravegheat luni de zile într-un mediu ostil, cu doar câteva comenzi prin care se determină statutul său şi câteva instrucţiuni legate de modul în care să se acomodeze la o situaţie neplanificată”.

Oamenii de ştiinţă compară volumului de gheaţă pierdut în mare, în fiecare an, pentru a calcula echilibrul masei totale a calotei glaciare şi contribuţia sa la creşterea nivelului mării.

Spread the love


Scrieti un comentariu