Prisma » Mediu » Lumea mirifică a microregiunii Dunăre – Nera – Caraş

Lumea mirifică a microregiunii Dunăre – Nera – Caraş

Cascada Bigar Caras-Severin

Cascada Bigăr pe locul I în clasamentul realizat de The World Geography

În clasamentul “Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani de la The World Geography, Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin se află pe primul loc, deşi în ţară nu se ştie mai nimic despre ea.

Cascada Bigar se afla in Muntii Aninei, pe Valea Minişului. Practic este locul in care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După circa 200m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsă în râul Miniş, de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros.

Fiind parte a Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Rezervaţia Bigăr se supune regulamen-tului parcului.

Practic, singurul lucru permis în zonă este conservarea. Şi, a fost conservat totul, inclusiv un popas turistic construit în anii 80 şi abandonat, pentru că în parcurile naţionale nu este permisă derularea de activităţi economice.

Restricţiile din parc nu explică, însă, lipsa de promovare. Pentru aceste zone, în care nici nu poate fi vorba de campinguri sau de pensiuni, ONG-urile de mediu propun varianta ecoturismului.

Cascada Bigar Caras-Severin

Spread the love


Scrieti un comentariu