Prisma » Economic » Economia UE relansare lentă după o recesiune prelungită

Economia UE relansare lentă după o recesiune prelungită

Potrivit previziunilor, economia europeană îşi va relua creşterea în a doua jumătate a anului 2013. Cu toate acestea, se aşteaptă ca PIB-ul să se contracte cu 0,1% în UE şi cu 0,4% în zona euro.

După recesiunea care a marcat anul 2012, se aşteaptă ca economia UE să se stabilizeze în prima jumătate a anului 2013. PIB-ul va începe să crească în a doua jumătate a anului, la început modest şi apoi mai accentuat în 2014.

Din cauza crizei financiare, cererea întâmpină încă obstacole la nivelul UE, fiind afectată de mai mulţi factori, printre care se numără reducerea nivelului datoriei şi deficitul de credite. În acest an, principalul motor al creşterii se pare că vor fi exporturile nete. Nivelul consumului şi al investiţiilor private în UE va creşte modest pe parcursul anului viitor. Previziunile pleacă de la premisa că eforturile politice susţinute vor împiedica accentuarea crizei datoriilor suverane.

PIB

Anul acesta, se aşteaptă ca PIB-ul să se contracte cu 0,1% în UE şi cu 0,4% în zona euro. Pentru 2014 se proiectează o creştere a activităţii economice cu 1,4% în UE şi 1,2% în zona euro.

Şomaj

Dat fiind ritmul lent de relansare a activităţii economice, ocuparea forţei de muncă nu se va îmbunătăţi simţitor pe termen scurt. Se preconizează că în 2013 rata şomajului va ajunge la 11% în UE şi la 12% în zona euro, urmând să se stabilizeze la acest nivel în 2014. Se vor înregistra în continuare diferenţe mari de la o ţară a UE la alta.

Inflaţie

Inflaţia a continuat să se reducă, pe măsură ce s-a atenuat impactul majorărilor anterioare ale preţurilor la energie. Pentru 2013 inflaţia prognozată este de 1,8% în UE şi de 1,6% în zona euro, urmând să se stabilizeze la nivelul de 1,7% şi respectiv 1,5% în 2014.

Finanţe publice

Se preconizează că deficitele bugetare vor continua să scadă în 2013, până la 3,4% din PIB în UE şi 2,9% în zona euro. Ritmul consolidării structurale va fi mai lent anul acesta comparativ cu 2012. Se estimează că ponderea datoriei publice în PIB va ajunge la 89,8% în UE şi la 95,5% în zona euro.

Spread the love


Scrieti un comentariu