Contul bancar de care aveţi nevoie
Noile măsuri le-ar garanta cetăţenilor UE dreptul legal de a-şi deschide un cont bancar oriunde în UE şi posibilitatea de a-şi schimba mai uşor banca.
Astăzi, când plăţile electronice înlocuiesc tot mai mult plăţile în numerar, toată lumea are nevoie de un cont bancar.
Totuşi, aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate că şi-l doresc. Circa 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanţi au fost respinşi pentru că băncile i-au considerat prea săraci.
Cetăţenilor care nu au cont bancar le este greu sau chiar imposibil să-şi primească salariile sau indemnizaţiile sociale, să transfere bani sau să facă achiziţii care necesită un card de credit sau de debit.
Comisia a încercat să intervină, de exemplu încurajând băncile să simplifice, din proprie iniţiativă, condiţiile puse solicitanţilor. Au trecut de atunci doi ani, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult.
Este acum nevoie de aplicarea unor măsuri obligatorii, pentru ca toţi cei care îşi doresc un cont să îl poată avea. Propunerile Comisiei ar urma:
- să le permită europenilor, indiferent de situaţia lor financiară, să îşi deschidă un cont bancar de bază, oriunde în UE – dându-le astfel posibilitatea să efectueze operaţiunile bancare esenţiale
- să îi ajute pe consumatori să compare mai uşor comisioanele percepute pentru conturile de plăţi – aceştia ar beneficia de informaţii mai clare din partea furnizorilor de servicii bancare şi în fiecare ţară ar urma să existe un site independent care să permită compararea taxelor
- să stabilească o modalitate simplă şi rapidă care să le permită titularilor de cont să treacă la o altă bancă sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde în UE.
Datorită acestor măsuri, cetăţenii vor putea opta pentru contul bancar care răspunde cel mai bine nevoilor lor, chiar dacă acesta este oferit de un furnizor din altă ţară a UE. Acest lucru ar avea beneficii şi asupra pieţei, pentru că ar creşte competitivitatea, ca urmare a scăderii comisioanelor.
Băncile vor avea şi ele de câştigat, pentru că se vor introduce norme mai consistente la nivelul UE şi se va reduce birocraţia, ceea ce le va ajuta să îşi extindă operaţiunile.
Ţările UE ar putea să introducă norme naţionale pentru a stabili, de exemplu, dacă deschiderea conturilor bancare cu servicii de bază ar urma să se facă la un preţ modic sau gratuit. Nu este obligatoriu ca toate băncile să fie implicate în această acţiune – guvernele ar putea acorda unei singure bănci posibilitatea de a oferi astfel de conturi.
Etapele următoare
Propunerile vor fi analizate de liderii UE şi de Parlamentul European. Dacă vor fi aprobate, ele ar putea intra în vigoare în 2014.
Economie, finanţe şi impozite, 16/05/2013
Publicat in: 22/05/2013 | Nu sunt comentarii » |