Prisma » Sănătate » Drogurile noi necesită un răspuns flexibil

Drogurile noi necesită un răspuns flexibil

Numărul mare de droguri noi apărute în 2012 reprezintă o provocare pentru acţiunile UE de combatere a drogurilor ilegale şi de reducere a dependenţei.

Globalizarea, progresele tehnologice şi internetul au dus la dezvoltarea unei pieţe deschise pentru drogurile noi, se arată într-un raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), care monitorizează consumul de droguri în Europa.

Această transformare fundamentală generează noi provocări pentru factorii implicaţi în gestionarea programelor de tratament, în elaborarea politicilor şi aplicarea legislaţiei, precizează OEDT în raportul său anual.

Potrivit acestuia, UE va trebui să îşi adapteze rapid noua strategie privind drogurile, pentru ca aceasta să ţină cont de realităţile unei pieţe dinamice.

Situaţia la nivel european

Anul trecut s-au înregistrat câteva progrese importante: cererea de canabis şi cocaină s-a redus în unele ţări, iar numărul consumatorilor noi de heroină este în scădere.

De asemenea, numărul persoanelor care urmează cure de dezintoxicare a atins un nivel record. În 2011, aproximativ 1,2 milioane de europeni s-au înscris în programe de reabilitare. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt dependenţi de heroină şi de alte substanţe opiacee, pe locul următor fiind consumatorii de canabis şi cocaină.

Situaţia existentă la nivel european indică faptul că tratamentul împotriva drogurilor rămâne cea mai convenabilă abordare din punct de vedere al costurilor, chiar şi în vremuri de criză, se arată în raportul Observatorului.

Servicii de tratament

Deşi asistenţa de specialitate are un rol vital în sprijinirea persoanelor dependente care doresc să renunţe la droguri sau, cel puţin, să-şi ţină consumul sub control, programele de tratament riscă să piardă o parte din finanţare, în contextul în care guvernele reduc bugetele publice.

În unele ţări, fondurile alocate acestor programe au fost deja reduse, deşi consumul de droguri se menţine la un nivel ridicat în Europa. Se estimează că un sfert din adulţii europeni, circa 85 de milioane de persoane, consumă droguri ilegale.

Deşi numărul deceselor cauzate de supradoză a scăzut în 2011 în raport cu anul anterior (de la 7 000 la 6 500), decesele asociate consumului de droguri rămân o provocare majoră pentru sistemele de sănătate publică.

Piaţa drogurilor se adaptează la cererea consumatorilor, numărul stimulenţilor sintetici complecşi care intră pe piaţă fiind în creştere. Autorităţile au depistat anul trecut peste 70 de droguri noi, dintre care unele pot fi obţinute legal.

Globalizarea şi tehnologiile informaţiei influenţează în mod semnificativ modul în care evoluează această piaţă, internetul permiţându-le consumatorilor să intre în contact cu furnizorii.

Spread the love


Scrieti un comentariu