Prisma » Social » Reşiţenii vor să transforme protestele în dezbateri publice!

Reşiţenii vor să transforme protestele în dezbateri publice!

Mai mulţi lideri ai Asociaţiei “21 Decembrie” din Reşiţa, în frunte cu revoluţionarul Dan Dumitru, au început să adune semnături de la cetăţeni din Reşiţa, pe un document, prin care solicită Primăriei Reşiţa: “aprobarea unui spaţiu al libertăţii de opinie şi de exprimare a cetăţenilor, în Piaţa 1 Decembrie 1918, în jurul toriţei”. Autorizarea este solicitată pentru toată perioada din prezent, până la sfârşitul anului 2012.

Iniţiatorul acestei solicitări, Dan Dumitru, ne-a declarat că cererea nu este legată strict de proteste, ci se doreşte ca un areal din Piaţa “1 Decembrie 1918”, din centrul civic al Reşiţei, să devină o Agora, în care cetăţenii să-şi poată exprima opiniile, să poată dezbate probleme de interes public. “În acel spaţiu, se pot organiza dezbateri, discuţii, expuneri, dar, dacă oamenii consideră că Puterea, centrală sau locală, ia decizii în defavoarea cetăţenilor, dacă democraţia este în pericol, îşi vor putea exprima şi nemulţumirea”.

În zilele următoare, după ce se vor aduna un număr destul de mare de semnături, cererea va fi depusă la Primăria Reşiţa. Dan Dumitru a fost şi printre protestatarii care manifestează de peste 25 de zile în centrul civic al Reşiţei şi a obţinut semnături de la aceştia. Manifestanţii, între care sunt şi mulţi revoluţionari, dar şi pensionari, şomeri, foşti militari, profesori, muncitori, funcţionari etc., au spus că protestele de la Reşiţa tre-buie continuate, chiar şi sub forma unor întâlniri şi dezbateri privind soarta ţării, care se află în cumpănă şi care trebuie reaşezată pe un drum nou, în care să se manifeste şi puterea “celor fără de putere”. Trebuie remarcat că principalele mesaje ale manifestanţilor din piaţa centrală a Reşiţei, au fost în permanenţă, “Jos Băsescu!”. “Jos Guvernul!” şi “Vrem alegeri anticipate!”. În fiecare zi, cel puţin 50 de cetăţeni s-au adunat în faţa clădirii Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Caraş-Severin, din Reşiţa, pentru a semnala că sunt săraci, fără speranţă şi nu cred în fostul Guvern, nici în viitorul Guvern şi nici în vechiul Preşedinte, Traian Băsescu. O scandare nouă, şi relativ paradoxală, a protestatarilor a fost, zilele trecute: “Jos Ungureanu!”. Aşadar primul ministru desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, nici nu a apucat să primească votul de încredereal Parlamentului, şi a început să fie deja contestat. Ministrul desemnat a fost numit de către manifestanţi, “Micul Utecist”. Manifestanţii au mai spus că nu doresc o schimbare de faţadă, ci doresc demisia celui care este principalul “jucător” pe scena politică a României şi care, în opinia lor, este în mare măsură responsabil de sărăcirea populaţiei respectiv, Traian Băsescu. Manifestanţi, au declarat că protestele de la Reşiţa au ceva din spiritul revoluţiei din 1989, însă este vorba despre “o revoluţie de catifea”, care, în opinia lor, trebuie prelungită până în perioada alegerilor, oricând vor fi ele organizate, deoarece trebuie menţinută, presiunea străzii asupra Puterii arogante, care a dus la sărăcirea populaţiei, dar şi la grave derapaje de la regulile democraţiei. “Noi dorim ca politicienii să ştie că în piaţa publică a Reşiţei există un spirit viu, există în permanenţă oameni cărora le pasă de soarta ţării şi, nu numai că le pasă, dar îşi exprimă voinţa şi nemulţumirile”, a spus Dan Dumitru. Rămâne de văzut dacă reşiţenii nu vor obosi şi vor duce mai departe această idee, de a tranforma Piaţa Publică într-o Agora a democraţiei.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu