Prisma » Cultură » “Dinastia” Jurma

“Dinastia” Jurma

La galeria Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, din Reşiţa, a avut loc, luni 6 februarie, lansarea volumului “O carte ce deschide lumea – note emeinesciene”, de criticul şi editorul Gheorghe Jurma. Cu aceeaşi ocazie a fost vernisată expoziţia de grafică a fiicei lui Jurma, Adriana Jurma, grafician, ilustrator de carte şi designer.

Adriana Jurma a absolvit Facultatea de Arte Plastice, secţia Design, de la Timişoara, şi a lucrat în învăţământ, la Botoşani, unde s-a stabilit între timp. A venit la Reşiţa pentru a deschide această expoziţie, dedicată tatălui ei, reputatul critic şi teoretician literar, Gheorghe Jurma, care în 5 februarie a împlinit 67 de ani.

În deschiderea evenimentului, scriitorul Gheorghe Zincescu a spus că la Reşiţa se instituie “o dinastie spirituală Jurma”, având în vedere că Gheorghe Jurma, soţia sa, Aglae Corneanu Jurma, cele două fiice ale sale, fiul, precum şi nepotul său, dovedesc calităţi de plasticieni sau de scriitori. Zincescu a mai vorbit despre faptul că scriitorul şi criticul Gheorghe Jurma este un pasionat de Eminescu şi nu este de mirare că a pus la temelia operei şi existenţei sale pe Mihai Eminescu. Zincescu a mai spus că Adriana Jurma este un grafician de mare expresivitate şi rafinament, “Adriana ştie să se plieze pe sentimentul unei poezii, grafica ei de carte nu este o copie a imaginii descrise prin cuvânt, ci o interpretare personală, plastică”.

Ionel Bota, directorul Teatrului vechi “Mihai Eminescu”, din Oraviţa, a vorbit despre relaţia dintre creator şi carte, iar directorul teatrului de Vest din Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu, a menţionat fermecătoarea prezenţă a artistei, Adriana Jurma, şi a vorbit despre faptul că desenele ei dovedesc o mână sigură, de profesionist. Gazda manifestării, Dana Antoaneta Bălănescu, consilier superior la Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin, a vorbit despre ştiinţa panotării lucrărilor grafice şi despre profesionalismul lucrărilor.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu