Prisma » Civica » Dialoguri depersonalizate

Dialoguri depersonalizate

În urmă cu două, trei zile am încercat să fiu spiritual şi am scris un text pe facebook. Îl reproduc în continuare, cu scuzele că va apărea fără diacritice, aşa cum este de bon ton pe reţeaua amintită. „Am gasit solutia pentru a dobandi bunavointa animalelor care ataca, provocate fireste, tot felul de copii iresponsabili, sateni aflati aiurea prin curtile lor sau japonezi ce n-au alta treaba decat sa umble teleleu prin Bucuresti. Tinand cont de faptul ca suntem demni urmasi ai dacilor, ii putem indupleca pe maidanezi si pe mamele puiutilor de urs, prin ritualuri de sacrificiu. pe altarul jertfei, pentru sufletul animalutelor si, pentru a beneficia de mila zeului acestora, putem arunca in sulite toti tampitii care pun mai presus viata unui animal decat cea a unui om”.

Am vrut să fiu ironic, dar nu mi-a ieşit. Prietenii de pe fb s-au revoltat atât de mult, încât unii m-au ameninţat chiar cu excluderea mea din lista lor de prieteni. Alţii, m-au întrebat dacă, nu cumva, am scris rândurile de mai sus la beţie. Dacă nu, eram demn de toată mila lor. Şi, de aici, vreau să spun despre noncomunicarea de pe facebook. Butonarea unul către altul, indiferent de miile de kilometri ce ne despart, ne dau senzaţia comunicării. Din păcate, nu comunicăm. Dăm verdicte, ne dăm înţelepţi, nu ne uităm unul în ochii celuilalt. Şi de aici, tot felul de derapaje. În scris, mimica, ochii sunt insesizabile. Dar, dracul ştie de ce, fb te îndeamnă să scrii o chestie prin care le-o tragi celorlalţi. Aştepţi o reacţie, pentru a fi din nou deştept. Nu ai răbdare şi nici posibilitatea de a comunica. Doar scrii şi dai sentinţe. Uiţi de dreptul la opinie. Toţi cei care gândesc contrar credinţelor tale sunt buni de puşi la zid. Toleranţă şi clemenţă pentru câinii ce muşcă oameni în centrul unei capitale europene, jihadul pe cei ce consideră că animalul e animal şi omul ar trebui să fie om.

Pentru a nu mai oripila pe nimeni, promit că nu mai scriu pe această temă niciodată. Voi continua să donez resturile alimentare unei organizaţii ce se ocupă de maidanezi şi, niciodată nu voi mai deschide discuţii serioase pe fb.

Dan Popoviciu

Spread the love


Scrieti un comentariu