Prisma » Social » Internauţii rămân în sfera virtuală

Internauţii rămân în sfera virtuală

Protestele anti-ACTA, la Reşiţa, s-au încheiat înainte de a începe

La protestele împotriva Puterii, de sâmbăta trecută, 11 februarie, din centrul Reşiţei, erau aşteptaţi să se alăture şi internauţii, care au anunţat că vor ieşi în piaţă, ca să protesteze împotriva ACTA, a ceea ce ei numesc “Poliţia Internetului”. Mai precizăm că România a semnat Tratatul ACTA, însă el nu va fi pus în aplicare la nivelul UE, decât după dezbaterea Tratatului în comisii, începând cu luna mai, a.c. şi eventuala lui votare de către Paralamentul European, în luna iunie.

Astfel că în mai multe ţări europene au avut loc ample manifestaţii împotriva ACTA, iar reşiţenii au promis că vor ieşi în piaţă să protesteze. Acest lucru s-a şi întâmplat, doar că, sâmbătă, până la ora 15,30, a venit un singur protestatar.

El se numeşte Kurta Zoltan. Tânărul Zoli, a declarat: “Nu-mi convine legea asta, pentru că vor să cenzureze internetul, ne taie dreptul la liberă exprimare şi opinie. Nu înţeleg de ce nu au venit şi ceilalţi tineri, din moment ce au spus că sunt revoltaţi şi au promis că vin”.

Un cetăţean mai vârstnic, care a asistat la discuţie şi s-a declarat susţinător al ACTA şi a reglemntării internetului, a spus că se aştepta ca, totuşi, să fie mulţi tineri la proteste şi tocmai pentru aceea a venit în piaţă, să vadă ce se întâmplă. “Dar, se observă că aceşti tineri vorbesc aiurea, nu ştiu ce spun şi nici nu ştiu să se ţină de cuvânt. Am cont pe facebook şi am văzut că aproximativ 1500 de utilizatori din Reşiţa au anunţat că vor protesta. Practic, au minţit! De aceea susţin că şi internetul trebuie reglementat, pentru că pe acolo se manifestă tot felul de iresponsabili!”, a fost de părere suporterul ACTA.

Ulterior, la ora 16, au mai venit doi manifestanţi anti-ACTA, însă la acea oră, reşiţenii care protestează zi de zi, din 15 ianuarie a.c., împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi împotriva clasei politice, au încheiat acţiunea. Astfel că piaţa din centrul oraşului a rămas aproape goală. Mai erau troienele de zăpadă, porumbeii şi vreo zece cetăţeni, care stăteau în linişte la taclale.

A doua zi, pe internet, aceştia au susţinut, oarecum iritaţi faţă de relatările presei, că, de fapt, ei protestau împotriva ACTA, dar jurnaliştii nu au avut ochi să-i vadă.

Nu contestăm afirmaţiile celor care declară că au fost la proteste, nici nu-i certăm (mai ales pe ei, care s-au ţinut de cuvânt), deoarece nu este în obiectul nostru de activitate să-i scoatem în stradă pe cei nemulţumiţi, fie de ACTA, fie de altceva. Însă nu se poate să nu observăm discrepanţa dintre angajamentul luat pe internet şi realitatea din teren. Cu alte cuvinte “una zicem şi alta fumăm”, sau mai exact spus, lumea virtuală se poate dovedi un balon de săpun, ce nu rezistă la proba realităţii. Asta ca să nu spun direct că protestele anti-ACTA de la Reşiţa au fost “un mare fâs”!

Matei MircioaneScrieti un comentariu