Prisma » Internaţional » Pe scurt, 23 octombrie 2013

Pe scurt, 23 octombrie 2013

  • Integrarea amprentelor digitale în paşapoarte este legală, arată o Hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
  • Al 18-lea summit economic anual între guvernul rus şi chinez, a condus la semnarea a 21 de acorduri comerciale, inclusiv un nou contract pentru 100 de milioane de tone petrol destinate Chinei în următorii 10 ani
  • Consiliul European de toamnă se desfăşoară în 24-25 octombrie la Bruxelles
  • Cele patru reactoare ale primei centrale nucleare din Turcia vor deveni funcţionale până în 2023
  • Preşedintele Vladimir Putin a acuzat rivalii străini că folosesc islamul radical pentru a slăbi ţara, după atentatul sinucigaş din regiunea Volgograd, dar nu a spus la care rivali străini s-a referit
  • UE şi Canada au ajuns la un acord politic cu privire la elementele cheie ale unui acord economic şi comercial cuprinzător (CETA), după luni de negocieri intense. Acesta va fi primul acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi o ţară G8. Acordul va trebui să fie aprobat de către Consiliu şi Parlament.
  • Arabia Saudită a devenit prima ţară care respinge un loc în Consiliul de Securitate al ONU. Saudiţii, în mijlocul unui conflict regional cu Iranul şiit, au sprijinit predominant rebelii suniţi în Siria împotriva aliatului Iranului, preşedintele Assad.
  • Parlamentul Bulgariei a aprobat o extindere a interdicţiei privind vânzarea terenurilor agricole către străini până în 2020, sfidând avertismentele Uniunii Europene. Comisia Europeană a avertizat Bulgaria că vor exista consecinţe, dar nu a detaliat. Cumpărarea de terenuri este un subiect sensibil în cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, unde terenurile agricole se vând cu un preţ de aproape zece ori mai mic decât media UE.
  • Aplicarea necontrolată a pesticidelor, combinată cu seminţele manipulate genetic, ale companiei Monsanto [producătoarea agentului Orange în timpul războiului din Viet-nam] sunt citate ca o posibilă cauză pentru creştere problemelor de sănă-tate printre 12 milioane de oameni care trăiesc în fermele din Argentina.
    Argentina este, în prezent, al treilea cel mai mare producător de soia din lume, în mare parte datorită firmelor de biotehnologie americane, cum ar fi Monsanto. Fermierii folosesc aproximativ 4.5 kg de concentrat de pesticide pe hectar, care este mai mult de dublul cantităţii utilizate în SUA. Dar decenii de culturi modificate genetic însoţite de insecticide agro-chimice speciale par să-şi facă efectul asupra populaţiei argentiniene, arată o investigaţie AP preluată de principalele canale de ştiri din lume.
    Într-o declaraţie acordată AP, purtătorul de cuvânt al Monsanto a declarat că firma “nu aprobă abuzul de pesticide sau încălcarea oricărei legi legate de pesticide, regulament sau hotărâre judecătorească”.
Spread the love


Scrieti un comentariu