Prisma » Ştiinţă » Asteroid 2013 TV135 – o analiză a realităţii

Asteroid 2013 TV135 – o analiză a realităţii

Lumea se va sfârşii în anul…, Omenirea mai are… ani ani de trăit, sunt doar două titluri asemănătoare celor întâlnite în ultimii ani în mediul electronic. Este detectat un corp ceresc nou, apare o gravură mai neobişnuită, “specialiştii în Apocalipsă” îşi fac datoria şi ne vestesc marele final.

Nimic nou, deci, în cazul asteroidului descoperit recent şi numit 2013 TV135, care s-a apropiat de Pământ pe 16 septembrie, la o distanţă de aproximativ 6.7 milioane kilometri.

Potrivit estimărilor iniţiale, asteroidul este în mărime de 400 de metri şi orbita sa îl poartă la aproximativ trei sferturi din distanţa până la orbita lui Jupiter, apropierea faţă de Soare este asemănătoare cu cea a Pământului, şi apoi din nou în apropierea planetei noastre. Acesta a fost descoperit pe 8 octombrie 2013, de astronomii care lucrează la Observatorul din Crimeea, Ucraina. Descoperirea a fost confirmată de cinci grupuri de astronomi, în Italia, Spania, Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Din 14 octombrie, asteroidul 2013 TV135 este unul dintre cele 10332 obiecte din apropie-rea Pământului, care au fost catalogate.

Cu doar o câteva zile de observaţii pentru o perioadă orbitală care se întinde pe aproape patru ani, calea viitoarei orbite a corpului este încă destul de incertă, dar acest asteroid ar putea fi din nou în apropierea Terrei în 2032. Cu toate acestea, Biroul Programului NASA pentru obiecte din apropierea Pământului afirmă că probabilitatea ca acest asteroid să ne lovească atunci este doar 1 din 63.000. Obiectul este uşor de observat în lunile următoare şi, odată ce observaţii suplimentare sunt furnizate la Minor Planet Center din Cambridge, calculele iniţiale ale orbitei vor fi îmbunătăţite, iar rezultatul cel mai probabil va fi o reducere dramatică, sau eliminarea completă, a oricărui risc de impact cu Pământul.

“Pentru a spune mai simplu, rezultatele viitoarelor măsurători vor pune probabilitatea actuală de lipsa unui impact în 2032, la aproximativ 99.998 la sută”, a spus Don Yeomans, managerul Programului NASA de la Jet Propulsion Laboratory din Pasa-dena. “Aceasta este o descoperire relativ nouă. Cu mai multe observaţii, mă aştept să reducem în mod semnificativ sau să excludem în întregime orice probabilitate de impact [cu 2013 TV135] pentru viitorul previzibil”.

NASA detectează, urmăreşte şi caracterizează asteroizi şi comete care trec aproape de Pământ folosind atât telescoapede la sol cât şi telescoape spaţiale. Programul de Observare a Obiectelor din Apropierea Pământului, numit de obicei “Spaceguard”, descoperă aceste obiecte, caracterizează un subset din ele şi le identifică orbitele, pentru a determina dacă ar putea fi periculoase pentru planeta noastră.

sursa: NASA

Spread the love


Scrieti un comentariu