Prisma » Social » Turismul bunăstării: epuizarea resurselor sau mit nefondat

Turismul bunăstării: epuizarea resurselor sau mit nefondat

Aproximativ 3% din europeni trăiesc permanent în alt stat membru. Care este impactul acestei stări de fapt asupra sistemului de bunăstare socială a ţării gazdă? Eurodeputaţii au dezbătut pe 22 octombrie beneficiile şi provocările libertăţii de circulaţie în UE. „Experienţa a arătat că oamenii migrează în primul rând pentru un loc de muncă, nu pentru beneficii”, a arătat comisarul László Andor.

Unii deputaţi au arătat în cadrul dezbaterii care sunt avantajele pentru cei care îşi caută un loc de muncă, alţii au pus întrebări despre cum afectează mobilitatea serviciile oferite localnicilor.

Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale, László Andor, a negat faptul că imigranţii ar exploata sistemul de bunăstare socială. Un studiu publicat de Comisie în octombrie arată că aceştia sunt cei mai importanţi contribuabili la bugetul ţării gazdă.

Este necesară o dezbatere

Croatul Davor Ivo Stier, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), a spus că un procentaj foarte redus de europeni trăieşte în alt stat UE, de aceea aceştia nu pot afecta sistemul social. Însă, a spus dumnealui, este necesară o dezbatere fără tabu-uri: „Pentru a recâştiga încrederea oamenilor şi pentru a combate criza avem nevoie de o politică adecvată în domeniul migraţiei”.

Phil Bennion (ALDE, Regatul Unit) a cerut o dezbatere riguroasă bazată pe fapte, nu pe interpretări greşite. „Principiul liberei circulaţii nu include sprijinirea sau respingerea imigraţiei”, a spus dumnealui.

În căutarea unui loc de muncă

Pervenche Beres (S&D, Franţa) a subliniat faptul că mulţi oameni au dificultăţi în a-şi găsi de lucru în ţara în care locuiesc. „Oamenii îşi fac griji acum despre turismul sănătăţii sau cel al bunăstării, dar aceştia vin din ţări care vor fi ultimele în a vota pentru un buget autentic, care să investească în ţările de la periferia Uniunii pentru ca oamenii să îşi poată găsi de lucru acolo”, a spus dumneaei.

Marije Cornelissen (Verzi/ALE, Olanda) a spus că un mod de a combate exploatarea este plata egală pentru muncă egală peste tot.

Bulgaria şi România

De la sfârşitul anului 2013, bulgarii şi românii vor avea libertate de circulaţie în toată UE. Nigel Farage (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, Regatul Unit) a spus: „Nu suntem împotriva europenilor din est, dar credem că avem dreptul de a decide să restrângem numărul oamenilor care vin în ţara noastră”.

REF.: 20131021STO22712

Spread the love


Scrieti un comentariu