Prisma » Economic » Previziunile economice pentru UE: redresare treptată, riscuri externe

Previziunile economice pentru UE: redresare treptată, riscuri externe

Economia europeană a reînceput să crească în al doilea trimestru al acestui an. În ultimele luni, au existat semne încurajatoare că redresarea economică va continua.

Se estimează că în UE, în a doua jumătate a anului 2013, creşterea va fi de 0,5 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012. De asemenea, se preconizează că PIB-ul va rămâne neschimbat în UE şi va scădea cu 0,4 % în zona euro în 2013. În viitor însă, creşterea se va accelera treptat, ajungând până la 1,4 % în UE şi la 1,1 % în zona euro, în 2014 (1,9 % şi 1,7 % în 2015).

Cifrele agregate maschează însă diferenţele substanţiale care există de la un stat membru la altul.

Cererea internă ar urma să devină treptat principalul motor al creşterii economice în Europa. Acest lucru se va întâmpla pe fondul unei perspective mai sumbre pentru economiile de piaţă emergente.

Şomajul

Deoarece evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă se manifestă, de regulă, după cel puţin o jumătate de an de la creşterea PIB-ului, este de aşteptat ca redresarea activităţii economice să se traducă doar treptat prin crearea de locuri de muncă. În acest an, rata şomajului a rămas foarte ridicată în unele ţări, iar nivelul de ocupare a forţei de muncă a continuat să scadă. Cu toate acestea, în ultimele luni, condiţiile de pe piaţa muncii au început să se stabilizeze.

Previziunile indică o reducere modestă a şomajului, la 10,7 % în UE şi la 11,8 % în zona euro, până în 2015. Diferenţele de la o ţară la alta rămân foarte mari, cu rate ale şomajului cuprinse anul acesta între aproximativ 5 % şi 27 %.

Inflaţia

Se preconizează un nivel relativ modest al inflaţiei preţurilor de consum pe tot parcursul perioadei de prognozare. În zona euro inflaţia este estimată la 1,5 % atât în 2013, cât şi în 2014. În UE, se aşteaptă ca aceasta să fie de 1,7 % şi, respectiv, 1,6 %.

Finanţele publice

Reducerea deficitelor publice generale va continua. În 2013, se estimează că deficitul bugetar va scădea la 3,5 % din PIB în UE şi la 3,1 % în zona euro. În conformitate cu previziunile pentru deficit şi creştere, ponderea datoriei în PIB va atinge nivelul maxim în 2014, când va fi de aproximativ 90 % în UE şi aproape 96 % în zona euro.

Comisia, Economie şi politici economice – 05/11/2013

Spread the love


Scrieti un comentariu