Prisma » Naţional » Pe scurt, 27 noiembrie 2013

Pe scurt, 27 noiembrie 2013

  • Administraţia Fondului pentru Mediu va demara un studiu de impact pentru reevaluarea Programului Rabla
  • Preţul lemnului de foc a crescut în acest an cu 10-15%, din cauza costurilor cu combustibilii, acesta fiind, în medie, de 120 -130 de lei pe metru cub
  • Curtea Constituţională a anunţat că va analiza pe 11 decembrie sesizarea PDL referitoare la Legea descentralizării, adoptată de către guvern prin angajarea răspunderii în faţa parlamentului
  • Premierul chinez, Li Keqiang, a efectuat o vizită oficială în Români, cu ocazia summitul China – Europa Centrală şi de Est organizat la Bucureşti
  • Managerii privaţi nu vor primi bonusuri dacă nu au performanţă, a anunţat, la Parlament, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu
  • Letonia, Estonia şi România au alocat în 2011 cele mai mici procente din PIB pentru protecţia socială, din rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene
  • Agenţia de rating Standard&Poor’s a îmbunătăţit perspectiva rating-ului României pentru obligaţiunile pe termen scurt şi termen lung emise în monedă străină şi locală de la stabilă la pozitivă. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de S&P din ultimii 5 ani.
  • România sprijină iniţiativa Franţei privind examinarea posibilităţii de elaborare a unei politici culturale comune europene care ar urma să fie definită mai clar anul viitor, în cadrul unui forum organizat la Paris, a declarat la Bruxelles, ministrul culturii Daniel Barbu.
  • Ziua Naţională a României va fi marcată, şi în acest an, printr-o paradă militară, în zona Arcului de Triumf din Capitală. Vor participa efective din ministerele Apărării, de Interne, SRI şi SPP, precum şi subunităţi din alte state NATO. Potrivit postului de radio public, va fi cea mai mare defilare din ultimii 20 de ani, beneficiind de un buget superior manifestaţiilor similare din anii trecuţi.
  • Gazele s-au scumpit în acest trimestru, atât cele de import, cât şi cele de producţie internă, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Gazele româneşti, care acoperă cea mai mare parte a consumului, costă 50 de lei pe megawatt/oră pentru populaţie, cu aproape 3% mai mult. Consumatorii industriali trebuie să dea aproximativ 68 de lei pe megawatt/oră, cu 7,7% mai mult decât în lunile precedente. Preţul gazelor ruseşti a ajuns la 130 de lei pe megawatt/oră, în creştere cu 1,5%. Noi scumpiri sunt aşteptate de la 1 ianuarie.
  • Printr-o Hotărâre adoptată de Guvern, preţurile cu amănuntul pentru medicamentele de uz uman vor fi reglementate exclusiv prin OUG nr.152/1999, în sensul că Ministerul Sănătăţii stabileşte şi avizează preţurile medicamentelor din import şi din ţară, cu excepţia celor care se eliberează fără prescripţie medicală.
  • Companiile petroliere nu vor suporta o parte din creşterea de accize pe care o va introduce guvernul român de la 1 ianuarie, astfel că toate aceste majorări se vor regăsi în tarifele finale de la pompă, a declarat şeful diviziei de Rafinare şi Marketing OMV, Manfred Leitner, la OMV Media Summit, eveniment organizat la Viena, potrivit Agerpres.
  • Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare 51.799 de brazi pentru Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou, din speciile brad şi molid, cu 21% mai puţini decât în 2012, dar la preţuri similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10 şi 30 de lei, fără TVA.
  • Chinezii vor să stabilească o bază de export din România de unde să trimită anual către China trei milioane de porci, trei milioane de ovine, 500.000 de bovine, plus cereale, a declarat recent, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
  • Agenţia Naţională de Administrare Financiară a lansat în dezbatere publică vineri, 22 noiembrie 2013, proiectul de Ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului şi conţinutului deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice.
  • Rana Mokkadem, ambasadorul Libanului în România, a declarat, cu ocazia unui eveniment organizat de ziua naţională a acestei ţări, că aproximativ 40.000 de societăţi cu capital libanez sau mixt activează în România, Libanul fiind astfel primul investitor arab în economia românească.
Spread the love


Scrieti un comentariu