Prisma » Internaţional » Pe scurt, 15 ianuarie 2014

Pe scurt, 15 ianuarie 2014

  • Ariel Sharon (1928-2014), fost premier şi figură importantă în politica din Israel, a murit sâmbătă, 11 ianuarie, după ce a stat în comă opt ani
  • Serbia a recunoscut “de facto” Kosovo ca urmare a unui acord de gestionare a frontierelor semnat anul trecut, a declarat prim-ministrul kosovar Hashim Thaci, la prima adunare parlamentară din 2014
  • Iranul s-a angajat să înceapă eliminarea unora dintre stocurile de uraniu la 20 ianuarie, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă
  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat o vizită la Moscova, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin
  • S-au împlinit doisprezece ani de la sosirea primilor deţinuţi la închisoarea Guantanamo Bay, pe 11 ianuarie 2002
  • Statele Unite şi Cuba au reluat negocierile privind migraţia între cele două ţări, acestea vizând punerea în aplicare a acordurilor din 1994 şi 1995, potrivit unui comunicat al Departamentul de Stat al Statelor Unite
  • Radiaţiile nucleare de la limitele centralei Fukushima au ajuns la de 8 ori valorile de siguranţă guvernamentale, potrivit Tokyo Electric Power Company (TEPCO)
  • Şeful armatei din Egipt, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a declarat că va candida la preşedinţie dacă poporul i-o cere şi armata îi oferă sprijinul
  • Cu un an în urmă, Franţa a lansat o ofensivă militară pentru alungarea rebelilor şi militanţilor islamişti din nordul Mali. Intervenţia militară franceză este considerată, în general, ca fiind de succes, atât în Paris cât şi în capitala Bamako. Dar Mali rămâne polarizat, în sărăcie şi corupţie.
  • Secretarul de stat John Kerry s-a întâlnit cu omologul său de la Vatican pentru a discuta despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, sărăcie şi probleme umanitare. Kerry este primul secretar de stat romano-catolic de la Edmund Muskie, care a deţinut această funcţie în perioada 1980-1981.
  • Misiunea EULEX din Kosovo va primi un nou mandat în iunie şi va continua investigarea crimelor de război şi a crimei organizate, potrivit Tanjug care citează surse UE de la Bruxelles. Ţările membre ale UE ar trebui să decidă cu privire la viitorul mandatului EULEX în cooperare cu Serviciul European de Acţiune Externă, până la expirarea actualului mandat, în iunie.
  • China a anunţat că volumul exporturilor şi importurilor sale de anul trecut a fost evaluat, pentru prima oară, la peste 4.000 de miliarde de dolari, confirmând astfel poziţia de ţară cu volumul cel mai mare de comerţ. Statele Unite urmează să anunţe cifrele naţionale pentru anul 2013, însă exporturile şi importurile americane pentru primele 11 luni ale anului au totalizat 3.400 miliarde de dolari.
  • Noul prim-ministru din Tunisia şi-a luat funcţia în primire pentru a conduce un guvern interimar până la alegerile din acest an, ca parte a acordului tranziţie democratică. Tunisia nu va urma exemplul Egiptului care a pus Fraţii Musulmani pe lista grupurilor teroriste.
  • Pe durata a două zile, s-a desfăşurat în Egipt referendumul privind noua constituţie, redactată după lovitura militară din 2013. Frăţia Musulmană, gruparea care îl susţine pe fostul preşedinte înlăturat de la putere şi partidul islamist Egiptul Puternic, au boicotat votul.
  • Cu mai puţin de două săptămâni până la conferinţa de pace din Elveţia (22 ianuarie), principalul grup politic susţinut de Occident în încercarea de a-l îndepărta pe Bashar Assad, preşedintele Siriei, încă nu a decis dacă va participa.
  • Preşedintele interimar Michel Djotodia şi premierul Nicolas Tiangaye din Republica Centrafricană au demisionat, au anunţat participanţii la summitul extraordinar din Africa Centrală organizat în capitala Ciadului. Djotodia, un lider rebel din nordul ţării, care a preluat puterea în martie, cu ajutorul a mii de luptători, a plecat în exil, la Benin. El a fost acuzat de comunitatea internaţională că nu a stopat violenţa sectară, care a forţat un milion de oameni – mai mult de o cincime din populaţia ţării – să-şi părăsească casele.
Spread the love


Scrieti un comentariu