Prisma » Naţional » Pe scurt, 15 ianuarie 2014

Pe scurt, 15 ianuarie 2014

  • Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit ca simulările examenelor naţionale din anul şcolar 2013-2014 să se desfăşoare în zilele de 18, 19 şi 20 februarie (Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a), respectiv 3, 4, 5 şi 7 martie (Bacalaureat)
  • Legea descentralizării a fost declarată neconstituţională
  • Numărul total al pensionarilor la sfârşitul lunii septembrie 2013 a fost de 5.234.700 persoane, în scădere cu 62.100 persoane faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012
  • Contribuţia pentru asigurările sociale va scădea cu 5% de la 1 iulie, a anunţat ministrul de finanţe, Daniel Chiţoiu
  • Potrivit Hotărârii de Guvern, anul 2014 se declară “Anul Brâncoveanu” pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor
  • Proiectul de lege a IMM-urilor va intra în dezbaterea Parlamentului, în regim de urgenţă
  • Curtea Constituţională a României a decis că modificările aduse Codului Penal sunt neconstituţionale
  • România a emis, pentru prima oară în istoria sa, obligaţiuni în dolari pe piaţa externă pe 30 ani, informează MFP
  • Până la 15 februarie urmează să fie plătiţi fermierilor toţi banii necesari înfiinţării culturilor de primăvară, a anunţat ministrul Agriculturii
  • Începând de săptămâna aceasta, producătorii de pâine nu vor mai putea introduce coloranţi şi aditivi alimentari, exceptând caramelul, în produsele de panificaţie. De asemenea, pâinea va trebui însoţită de o etichetă din care să reiasă clar dacă are sau nu în compoziţie produse alergene.
  • Întreprinderile Mici şi Mijlocii care doresc finanţare de la stat prin schema de minimis pot să se înscrie online pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (AIPPIMM) începând din 15 ianuarie până pe data de 24 ianuarie.
  • Codul de Etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar va fi finalizat până la sfârşitul anului şcolar, 15 iunie, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale şi preşedintele Comisiei pentru prevenirea corupţiei în învăţământul preuniversitar.
  • Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei), sau ferme de vaci producătoare de lapte, pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare lapte. Măsura anunţată de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a intrat in vigoare la 1 ianuarie, odată cu finalizarea perioadei de tranziţie acordate României pentru îmbunătăţi-rea calităţii laptelui crud. În schimb, producătorii care vând lapte crud direct către populaţie, în pieţe, trebuie să deţină fişe de sănătate a animalelor, completate de medicii veterinari din localităţile de origine, şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului.
  • Premierul Victor Ponta a declarat, la sfârşitul şedinţei de guvern din 15 ianuarie, că executivul va elabora procedurile pentru organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei având ca temei legal OUG 103 adoptată în 2009 de Guvernul Emil Boc. “Guvernul va pregăti din punct de vedere logistic, procedural, tot ceea ce este necesar pentru ca pe 24-25 mai să putem să avem şi alegeri pentru Parlamentul European şi referendum pentru modificarea Constituţiei în cele mai bune condiţii şi conform legilor adoptate şi normelor europene”, a mai declarat premierul. La începutul săptămânii, co-preşedinţii USL prezentau decizia politică de organizare a alegerilor pentru PE şi referendumul privind Constituţia, în 24-25 mai.
  • Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se va întâlni joi, 16 ianuarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), cu preşedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy, anunţă Administraţia Prezidenţială. Întâlnirea are loc la solicitarea domnului preşedinte Traian Băsescu. Potrivit sursei citate, pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte de interes comun, precum şi priorităţile României în interiorul Uniunii Europene în cursul anului 2014, printre care asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderarea României la spaţiul Schengen şi dezvoltarea Coridorului sudic de alimentare cu gaze naturale a pieţei europene.


Scrieti un comentariu