Prisma » Ştiinţă » Asociaţia Speologică ”Exploratorii” – un ONG cu tradiţie

Asociaţia Speologică ”Exploratorii” – un ONG cu tradiţie

Era anul 1961. Trei membri ai Secţiei de Turism a Clubului Sportiv Muncitoresc Reşiţa intrau pentru prima dată în Avenul din Poiana Gropii. În acelaşi an ia naştere Grupul Speo Reşiţa, la sugestia dr. Ştefan Negrea, cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviţă. Mai târziu se transformă în Clubul de Speologie Exploratorii Reşiţa, fiind afiliat la Agenţia Biroului de Turism pentru Tineret Caraş-Severin. În anul 1975 devine membru al Federaţiei Române de Turism-Alpinism, secţia de Speologie Sportivă. În anul 1991 Clubul de Speologie dobândeşte personalitate juridică, devenind Asociaţia Speologică Exploratorii Reşiţa, participând mai apoi ca membru fondator al Societăţii Speologice Bănăţene. Începând din 1996 face parte din conducerea Fundaţiei pentru Tineret Caraş-Severin. Înfiinţează, pe lângă Salvamont Reşiţa, o nouă echipă Salva – Speo, finanţată de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. În anul 1998, alături de ONG-uri şi autorităţi locale, înfiinţează Clubul Turistic Banatia.

Prima perioadă a organizaţiei este caracterizată de numeroase descoperiri de peşteri şi avene în majoritatea zonelor carstice din Caraş-Severin şi judeţele limitrofe. Nu sunt neglijate nici studiile de biospeologie şi hidrogeologie. Activitatea de protecţie a peşterilor este o componentă importantă, materializată prin amplasarea a numeroase porţi metalice la intrarea în cele mai valoroase peşteri din Cheile Caraşului.

A doua perioadă a organizaţiei, situată între anii 1990 şi 1995 este caracterizată de o anumită instabilitate a conducerii, dar care nu afectează activitatea curentă.

A treia perioadă a organizaţiei, din1996 până în prezent – preşedinte fiind acum Bogdan Bădescu – este caracterizată de dezvoltarea instituţională, diversificarea activităţilor şi profesionalizarea conducerii. Proiectele derulate în această perioadă conduc la numeroase rezultate în domeniul speologic, de protecţie şi conservare a ariilor protejate, de protecţie a apelor şi solului şi, nu în ultimul rând, de dezvoltare a societăţii civile. Numărul membrilor atinge un nivel anual de 50 voluntari, intre una şi cinci persoane anual sunt angajate să lucreze pentru ASE iar veniturile se apropie de 25.000 de euro în fiecare an.

Cheia succesului Asociaţiei Speologice Exploratorii, spun reprezentanţii ei, este reprezentată de pasiunea, perseverenţa şi profesionalismul membrilor, la care se adaugă numeroasele parteneriate cu ONG-uri, instituţii publice precum şi susţinerea finanţatorilor care au încredere în asociaţie.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu